2
Vălul tulburării a fost rupt de glasul puternic al unui monah:
– Nu vă temeți, fraților, ci să ne rugăm! Nu ne va lăsa Dumnezeu!
Preoții și-au pus epitrahilele și au început să citească, unii mireni au început să rostească Rugăciunea lui Iisus, iar ceilalți s-au împărțit în două grupuri – aripa dreaptă și cea stângă a avionului – și au început încet-încet să cânte unii Paraclisul Maicii Domnului, iar ceilalți Acatistul ei. De îndată ce ne-am pus nădejdea în Dumnezeu, ne-am simțit foarte bine, ne-am ușurat.
Călătorii de altă credință, cumplit de înfricoșați în comparație cu noi, credeau că fredonăm cântece și ne priveau de parcă am fi fost niște nebuni. Această mângâiere și înălțare sufletească a fost întreruptă puțin mai târziu, când vocea tremurândă a pilotului ne-a înștiințat: „După cum v-ați dat seama, puțin înainte am pierdut și al doilea motor. Am aruncat combustibilul și vom încerca să ne întoarcem la Ben-Gurion (aeroportul din Tel-Aviv), dar…” – aici i s-a pus un nod în gât și s-a oprit brusc. Pentru o clipă a înghețat sângele în noi. Căci una este să presupui că te îndrepți spre ceva neplăcut și altceva să ți se confirme oficial. După câteva clipe de descumpănire, am continuat cu toții să ne rugăm de acolo de unde rămăsesem, unii cu Rugăciunea lui Iisus, alții Paraclisul, iar alții Acatistul. Mi-a făcut o deosebită impresie faptul că se rugau fierbinte și cei ce în trecut arătaseră că nu cred…
Mă purtam cu atâta stăpânire de sine, încât am fost acuzată de nepăsare. Nădăjduind că voi da curaj unora care plângeau, le spuneam:
– Cândva toți vom muri. De asta nu vom scăpa. Ce ne mai rămâne? Câți ani vom trăi și cum îi vom trăi! Toți vrem să trăim mulți ani, dar dacă Dumnezeu a hotărât să murim astăzi, nici de asta nu vom scăpa. De altfel, nu există ceva pe care să-l putem face omenește, ca să ne mântuim, și să nu-l facem. Așadar, dacă luăm drept adevăr că astăzi vom fi chemați să dăm socoteală, ce ar trebui să ne intereseze? În ce stare se află sufletul nostru! Îmi veți spune: „Acum sunt într-o stare rea, dar, dacă aș mai fi avut un an, m-aș fi pocăit.” Însă această cugetare filosofică nu se potrivește situației prezente – este mai degrabă o dorință evlavioasă –, căci, așa cum am spus, astăzi trebuie să dăm socoteală. Așadar, ce ne mai rămâne să facem? Să ne rugăm cu sinceritate și să cerem cu multă căldură iertarea păcatelor noastre. Dar trebuie să avem nădejdea în mila lui Dumnezeu, pentru că El, din nespusa Sa dragoste față de noi, nu va îngădui niciodată să se întâmple ceva spre paguba sufletului nostru. Adică, dacă ne va lua astăzi, asta înseamnă că ne va lua în momentul cel mai bun al nostru. Cei mai mulți dintre noi ne-am spovedit și ne-am împărtășit chiar ieri, la praznicul Maicii Domnului. Dar oare suntem gata? Gândiți-vă ce s-ar întâmplat dacă am fi plecat cu totul nepregătiți! Toți cei ce am venit aici n-am făcut-o pentru turism, ci pentru închinare. Oare Domnul și Maica Sa ne vor lăsa așa pe noi, cei ce am venit la praznicul ei?!…
Mișcările neregulate ale avionului deveneau tot mai intense. Ne aflam atât de jos, încât începuseră să se distingă insulele, iar mai departe uscatul. Deodată s-a ridicat în picioare un călugăr care stătea în față, în partea dreaptă, acela care ne îndemnase la rugăciune – nu știu dacă era simplu monah sau ieromonah, ci îmi aduc aminte numai de statura sa înaltă și slabă, de chipul său liniștit și de barba lui lungă – și a rostit cu un glas puternic și plin de siguranță, și cu ochii plini de lacrimi:
– Fiii mei, vă rog să mă credeți: o văd înainte pe Maica Domnului foarte mare, ținând avionul de dedesubt! Ne vom izbăvi! Ne vom izbăvi! Să ne rugăm și să-i mulțumim!
Am prins toți curaj și am început să cântăm Paraclisul, de data aceasta tare și cu veselie. Până și însoțitoarele de bord și-au dat seama că se întâmplă ceva îmbucurător și au prins viață, privind cu nedumerire.
Peste puțin s-au văzut limpede clădirile Tel-Avivului. Ne aflam deja foarte jos. Rămăseseră doar câteva clipe… Αu început să-mi intre în minte gânduri de îndoială: „Oare ne vom izbi de pământ sau vom cădea în mare?”. Dar încercam să le alung cu rugăciunea „Cred, Doamne, ajută necredinței mele! Facă-se voia Ta! Preasfântă Născătoare-de-Dumnezeu, mântuiește-ne pe noi!”
Deodată s-a văzut aeroportul. Pista era acoperită cu spumă și de-a lungul ei erau dispuse multe puncte de prim-ajutor. Alt avion nu se vedea – se pare că ne dăduseră prioritate. Ni s-a părut că coboram cu o viteză mare în comparație cu alte dăți. Ne mai despărțeau doar câțiva metri de sol. Când a avut loc contactul, avionul s-a oprit într-un chip minunat la 50 de metri, fără ca vreunul din pasageri să fie clintit câtuși de puțin de la locul său! Avionul nu avea motoare care să fie puse să funcționeze invers pentru a frâna, iar frânarea roților trebuia să fie foarte bruscă – lucru foarte primejdios – pentru ca avionul să se oprească în 50 de metri. Și, chiar de s-ar fi făcut aceasta, ar fi trebuit să fim aruncați cu toții în față, din pricina inerției! (Când mergi încet cu mașina și frânezi puțin, tot ți se duce corpul în față). Nimic din acestea nu s-a întâmplat. Avionul nu s-a oprit potrivit legilor firii, ci ca și cum l-ar fi pus cineva ușor pe pământ.
Atunci cu toții, ușurați, am început mulțumirile: „Slavă Ție, Doamne! Îți mulțumesc, Maica Domnului! Fie numele Tău binecuvântat, Doamne!”
Numai însoțitoarele de bord fuseseră cuprinsese de o criză nervoasă. Timp de cinci minute, una dintre ele deschidea câte un iaurt, lua o linguriță din el și apoi îl arunca, alta deschidea și închidea mereu niște sertare metalice, iar alta tremura și clănțănea din dinți.
După puțin timp, am debarcat și, împreună cu polițiștii, medicii și infirmierii, am intrat într-un salon, unde se încerca ca unii să fie readuși în simțiri, iar celorlalți li s-a dat câte o băutură răcoritoare. Din pricina stării tensionate pe care am trăit-o ni se uscaseră gurile, dar cui îi mai păsa de asta? Trăiam, și aceasta ne era îndeajuns!
În scurt timp a venit un alt avion ca să ne ducă la Atena, unde am ajuns cu bine. Desigur, aici ne așteptau reporterii și camerele de luat vederi. Un prieten mi-a telefonat să vadă dacă sunt bine, pentru că văzuse la știrile dimineții un scurt reportaj pe un mare canal de televiziune despre zborul nostru, dar care s-a întrerupt brusc și nu s-a mai spus nimic despre el.
Din acea clipă ne-am pierdut cu toții orice interes pentru lucrurile mărunte. Nimeni nu striga, nu protesta pentru întârziere, pentru valize, pentru mărturisirile publice ale păcatelor grele, pentru nimic. Pășeam pe pământ, dar mințile și inimile ne erau pline de recunoștință și alipite de Cel ce ne-a adeverit pentru încă o dată, atât de limpede, dragostea Sa. Am cunoscut că trăiam în purtarea de grijă a lui Dumnezeu și am simțit o nespusă bucurie și o neclintită recunoștință pentru aceasta.
Astfel au trecut și următoarele zile. Vedeam orice lucru ca pe o creație a lui Dumnezeu, îl iubeam și mă minunam de el. Încetasem să mă mânii și să mă macin pentru lucruri secundare. Încercam să răspund dragostei lui Dumnezeu printr-o purtare îngăduitoare, nejudecând și, când puteam, ajutându-i pe ceilalți. Din păcate, după vreo săptămână, am reintrat în rutina vieții cotidiene. Mi-e rușine s-o spun, dar nu am reușit să păstrez înlăuntrul meu acea pace, rugăciune, recunoștință, dragoste, pe care nu le mai trăisem vreodată…
Toate cele petrecute în acel eveniment real m-au făcut să văd lucrurile oarecum diferit, să încerc să ies din carapacea egocentrismului meu și a rațiunii noastre iraționale, care pe toate le pune în cutiuțe și vrea să le explice prin legi și rânduieli. Frica de sfârșit pricinuiește conștientizarea păcatelor, te îmbrâncește la simțire…
Recunoștința pe care o simte cineva pentru nesfârșita dragoste a lui Dumnezeu, îi înmoaie inima, îl topește, îl face să-i iubească pe frații lui și toată creația. Dar totodată se teme ca nu cumva vreo faptă de-a sa să-L mâhnească pe Dumnezeu și să piardă ceea ce a început să guste inima sa, adică ceea ce a fost făcut să fie căutat de sufletul său: darul unirii, prin dragoste, cu Dumnezeu.
(Am hotărât să scriu această experiență unică pentru mine la rugămintea unui frate drag întru Hristos, spre slava lui Dumnezeu și întărirea duhovnicească a celorlalți frați. Vă rog să mă iertați pentru tonul personal al povestirii, dar am vrut să expun evenimentele și simțămintele întocmai cum le-am trăit. Mulțumesc pentru înțelegere.)
A.P., închinătoare
Traducere din limba greacă după revista Centrului de Unitate și A Studiului de Promovare a Valorilor noastre, Nr. l
Material apărut în nr. 19 din “Familia Ortodoxă”
__________________
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)
|