Citat:
În prealabil postat de cristiboss56
„Am observat că tot mai mulți oameni din jurul nostru sunt triști sau deprimați și am vrut să găsim o modalitate de a-i ajuta să-și schimbe starea de spirit. Am gândit aplicația ca pe un prieten. Fiecare utilizator va răspunde la un chestionar și va avea un profil virtual conectat la o bază de date ce va fi actualizată regulat. În funcție de starea emoțională, aplicația va interacționa cu utilizatorul prin imagini, citate motivaționale și prin intermediul unor teme de lucru realizate cu ajutorul unor psihologi“
|
Dacă stimulii oferiți de aplicație sunt potrivit aleși pentru fiecare subiect în parte (așadar sunt personalizați) atunci ar putea să aibă un oarecare efect agreabil. Ba chiar un efect de activare, măcar prin deplasarea atenției de la manifestările cognitive și emoționale ale nucleului morbid și stimularea unor procesări alternative, cu efect stenic, optimist etc. Implicarea persoanei într-o sarcină ghidată adecvat de programul aplicației îi poate stimula acesteia generarea unor trăiri emoționale de satisfacție, mulțumire, încredere, curaj etc.
Aplicația se inspiră din modelele cognitiv-comportamentale de combatere a depresiei și anxietății, însă aș avea de adăugat că, după cum e bine verificat, un tratament veritabil al acestor tulburări nu poate fi realizat în afara relației interpersonale (diadă sau grup). Poate fi privită, însă, ca un accesoriu cu posibile valențe pozitive.
Ideea pare promițătoare, sper că va stimula noi cercetări (în primul rând de evaluare a rezultatelor experimentale, întrucât pare a fi o inovație aflată în acest stadiu preliminar) și eventuale aplicații.
Reversul medaliei, pe care îl sesizez acum, îmi pare a fi similar cu acela al ...spovedaniei pe internet. O avea vreun rol bun și aceasta, în vreun plan, dar în nici un caz nu poate înlocui spovedania reală, prin relația interpersonală (adică directă) cu duhovnicul.
Una peste alta, deși deocamdată e rezonabil să nu ne grăbim cu entuziasmul (sau cu critica dezaprobatoare), știrea merită atenție și, de ce nu, aplauze încurajatoare...:) Dumnezeu să dea lumină, discernământ și dragoste întregii echipe de inovatori!