Citat:
În prealabil postat de ory
Maria B,am si eu o intrebare,ce pregatire spirituala faceti inainte de sf.Impartasanie? Si,cum tineti voi post,(cat si sub ce forma)? Vreau sa-mi mai spui ce fel se manifesta la voi taina spovedaniei,daca exista,fiindca te rog sa ma scuzi,dar nu stiu aproape nimic despre catolicism.
|
pregatirea spirituala inainte de sf.Impartasanie- te referi probabil la faptul ca, in rit catolic, la varsta de 9 ani, copilului i se face o pregatire pentru Prima Sfanta Impartasanie
este vorba despre o intalnire saptamanala in parohie, timp de cateva luni, cand copilului i se vorbeste despre rugaciuni, ritualuri, dogme de credinta...
Primirea Primei Sfinte Impartasanii se face in cadru festiv, in prezenta intregii comunitati, fiind precedata de prima Spovada a micutului - pentru care a fost pregatit acum
dupa acest moment, copilul dse poata spovedi si impatrtasi orice de cate ori simte nevoia, dar cel putin o data pe an, in timpul Pascal
cum tineti voi post
postul catolic este o perioada de abtinere de la anumite placeri si de intensificare a rugaciunii si a faptelor si gandurilor bune
se poate tine oricand, dupa cum simte credinciosul nevoia
postul colectiv este de doua ori pe an, de Pasti si de Craciun
abtinerea de la mancarurile cu carne se recomanda pentru firecare zi de vineri, dar mai ales in timpul celor doua Posturi
mai avem doua zile speciale din acest punc de vedere: Miercurea Cenusii (ziua in care incepe Postul Pastelui), si Vinerea Mare (Vinerea de dinainte de Ziua Pasala)
aceste doua zile sunt de abstineta si post astfel: se manaca doar foarte putin, atat cat poti sa rezisti, si se pariticipa la celebrarile din biserica (in Miercurea Cenusii este oLiturghie in timpul careia preotul pune pe crestetul credinciosilor cenusa sfintita spunand "Pocaiti-va si credeti in Evanghelie": iar Vinerea Mare este o zi aliturgica, in care se face un pelerinaj la Crucea Mantuitorului, expusa in fata credinciosilor in biserica)
taina spovedaniei
exista si la catolici (preotestantii nu au)
ma pregatesec pentru spovada (orice de cate ori simt ca trebuie sa o fac) amintindu-mi cand m-am spovedit ultima oara si ce am gresit in fata lui Dumnezeu si a semenilor de atunci incoace
apoi imi pare rau pentru greselile facute si imi propun sa nu le mai fac
apoi merg la preot si ii spun toate acestea
preotul imi da dezlegarea
despre impartasirea in comunitatile mici
preotul are posibilitatea de a impartasi si cu Sangele din Potir pe credinciosi pentru ca sunt mai putini si au cam toti aceeasi atitudine si deschidere fata de momentul respectiv
de multe ori la Liturghie se merge doar din obligatie sau de rusine sau frica de familie, prieteni, sau chiar de Dumnezeu - aceste persoane ar pleca inainte de incheierea Liturghiei (ceea ce la catolci echivaleaza cu nevenirea la Liturghie) daca se prelungeste prea mult momentul impartasirii...
la Liturghiile la care toti credinciosii au venit sa se roage si sa traiasca intens, Liturghia poate sa dureze cateva ore - dar Liturghiile de zi cu zi tin cel mult o ora