Citat:
În prealabil postat de antoniap
Un crestin practicant cauta sa agoniseasca Duh Sfant care-i ofera tot ce are nevoie: bunatate, blandete, pace, bucurie, ravna spre cel placute lui Dumnezeu, etc. Un preot trebuie sa-l ajute pe crestin sa obtina Duh Sfant.
|
Îmi pare drept ce spui sau, mă rog, așa cred și eu. Numai că am constatat un lucru frecvent: ceea ce ar trebui să fie, spun unii, rămâne doar ca deziderat și nu se împlinește ca faptă. Mulți se plâng (și am avut atâtea dispute pe forum în jurul acestui fapt) că "în ziua de azi" preoții nu îi mai ajută pe creștini să obțină Duhul Sfânt, părînd mai curînd atrași de alte scopuri prioritare pe agenda de lucru. O fi așa, nu o fi...
Mie mi se pare că prioritar e duhul cu care vine creștinul la preot: dacă duhul e unul de sinceră pocăință, atunci nu știu cum se face dar parcă tot ce spune preotul e lucrător. Iar dacă, în schimb, creștinul vine cu duh de cârtire și nemulțumire, atunci și de i-ar vorbi Hristos, creștinul tot strâmbă din nas. Oare nu așa se întâmplă de fapt? Eu așa am găsit, inclusiv la mine însumi sau, mai corect zis, la mine mai întâi apoi și la mulți alții.
Citat:
Sfantul Serafim de Sarov i-ar fi trimis pe crestini la psiholg, daca ar fi existat pe acea vreme?
|
Probabil că da, pentru unele chestiuni. Dar siguri nu putem fi.
Și apoi, astăzi lumea e mai săracă, zic cunoscătorii, în sfinți de talia lui Serafim de Sarov dar mai bogată în psihologi. Cică prin pogorământ, întrucât lumea s-a îndepărtat de la credință și răutatea își face de cap în fel și chip - ipoteză pe care eu unul chiar o împărtășesc.
Dar să ne înțelegem, Antonia! Duhovnicul are anumite ținte și metode, psihologul altele! Nivelul de lucru e altul, finalitatea e alta etc.De pildă, nici un psiholog nu îți poate arăta drumul spre mântuire și nu te poate însoți cu rugăciunea prin Vămile văzduhului, după cum nici stomatologul ori vânzătorul de ziare nu asta îți livrează. Asta e treaba duhovnicului!
Pe de altă parte, eu tare mă tem, uneori, că nu prea știm bine nici ce e cu duhovnicul și nici cu psihologul. Avem relații formale, livrești, pline de hachițe și răzvrătiri, mai mici ori mai mari, nu? De păreri nu ducem lipsă, mai ales atunci când nu avem experiența concretă și serios aprofundată, nu-i așa?
Și nu cumva e o asemănare între cel care zice că preotul nu îl ajută (cum ar vrea el, creștinul, nu cum spune duhovnicul!) și acela care zice că psihologul nu e potrivit? Zic și eu...
Să fie mândria și răsfățul, înfumurarea și alte tare, piedici atât de mari în a se folosi omul, cu smerenie, de un semen de-al său?
Și mai e ceva, Antonia: oare nu e mai comod să ne refugiem în lumea intangibilă a unor vremuri trecute și să oftăm "înțelept" și "pios" după sfinții din vechime, decât să ne facem lucrarea concretă în realitatea de zi cu zi? Fie și rugîndu-ne, de exemplu, la ei!
Te-ai gândit vreodată cât e de hoț omul, în hățișurile dinlăuntru încă neabordate cu plugul rugăciunii și cu sabia binecuvântatelor necazuri? Câtă evlavie de fațadă au "cuvioșii" și cum trag ei la confortul lor facil care face, precum spun adeseori, ca credința noastră să fie nevrotică? Adică, în fond, vicleană. Și cum ne sufocăm în păreri în loc să mișcăm fie și măcar un deget pe o faptă concretă de smerită ascultare?....