Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik
Dacă nu crezi că din exemplele de mai sus, și din exemplele ce le vei mai descoperi când vei citit cartea enunțată, nu reiese că fratele cel mare, este frate cu diavolul, cu păgânii și cu ateii, dar în special cu ereticii,
|
Cum să cred, când în niciunul din exemple nu se face această alăturare, și în niciuna din tălmăcirile pericopei evanghelice fratele cel mare nu este identificat cu diavolii sau păgânii ?
Sunt numai invențiile tale. Spune așa, și n-o să fie supărare; fiecare are dreptul la propriile opinii; dar nu mai încerca să-ți vinzi invențiile drept învățătură ortodoxă.
Ia uite aici un fragment din talmăcirea Părintelui Cleopa:
Parintele care avea doi fii este Tatal nostru cel ceresc. Fiul mai mare simbolizeaza pe crestinii buni si ascultatori de Dumnezeu, iar fiul mai mic, pe crestinii rai si neascultatori, asemenea lui.
Din ceata crestinilor ascultatori fac parte toti fiii Bisericii lui Hristos care împlinesc cu sfintenie poruncile Lui. Acestia merg regulat la slujbele Bisericii, se roaga ziua si noaptea, asculta de Dumnezeu si de pastorii rînduiti, nasc si cresc copii în frica Domnului, se spovedesc si se împartasesc cu Sfintele Taine regulat, duc viata smerita si fac milostenie la cei saraci. Toate le fac cu bucurie, cu binecuvîntare si cu rugaciune. De aceea Dumnezeu le ajuta în toate.
Ia uite un fragment din tălmăcirea Sf. Nicolae Velimirovici:
Prin "doi fii" se mai intelege firea dubla care se afla in fiecare om. O fire care inseteaza dupa Dumnezeu si alta care este aplecata spre pacat. O fire indeamna omul sa vietuiasca dupa poruncile lui Dumnezeu, dupa omul cel launtric, dupa cum spune Apostolul, si cealalta este dupa legea trupului (Romani 7:22-23).
Și uite un alt fragment din tălmăcirea Sf. Nicolae Velimirovici:
"Si au inceput sa se veseleasca. Auzind toate cate se intamplasera, fratele mai mare s-a maniat si i-a spus tatalui sau: âIata, de atatia ani iti slujesc si niciodata n-am calcat porunca ta. Si mie niciodata nu mi-ai dat ied, ca sa ma veselesc cu prietenii mei. Dar cand a venit acest fiu al tau, care ti-a mancat averea cu desfranatele, ai junghiat pentru el vitelul cel ingrasat."
"Fiule", i-a spus tatal, "tu totdeauna esti cu mine si toate ale mele ale tale sunt. Trebuia sa ne veselim si sa ne bucuram, caci fratele tau acesta mort era si a inviat, pierdut era si s-a aflat."
Astfel, Dumnezeu linisteste pe omul cel drept, amintindu-i de bunatatile cele multe, pe care el le stapaneste si le imparte impreuna cu El. Toate ale Mele ale tale sunt. Odata cu intoarcerea fratelui tau celui pocait, partea ta nu se imputineaza, ci bucuria ta va trebui sa fie sporita, "caci fratele tau acesta mort era si a inviat, pierdut era si s-a aflat."