View Single Post
Vechi 13.06.2015, 11:50:13
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirela.t Vezi mesajul
doar cateva, "habotnicesti" :

3. Am zis: daca vrea Dumnezeu ma mantuieste, daca nu, nu.

22. Am vorbit cu mai multe intelesuri.

94. M-am impreunat cu sotul (sotia) de mai multe ori in 24 de ore.

144. N-am facut cruce cand am trecut pe langa biserica.

148. Ca femeie, m-am atins de lucruri sfinte din biserica, atunci cand am avut ciclu.

185. Am luat anafora si agheasma, desi mancasem sau bausem apa dupa miezul noptii.

http://www.crestinortodox.ro/religie...nii-69256.html
Poate că nouă ni se par, din păcate, habotnicești. Nu-i de mirare, întrucât noi suntem postmoderniști, deconstructiviști...:)
Și totuși, ele au o serioasă întemeiere și țin de întreaga Tradiție a Bisericii precum și de Sfânta Scriptură. Noi mai cunoaștem Scriptura? Dar Tradiția - mai suntem în/pe firul ei?
Altfel spus, cred că nouă ni se par, da, exagerate și învechite, dar asta numai pentru că ne-am luat cu duhuri străine și am pierdut Duhul Bisericii noastre. Vedem din afară și nu mai înțelegem. Trist și adevărat.
*
Mirela, mi s-a întâmplat de multe ori să găsesc ciudate unele formulări din unele îndreptare. Dar cu anii, cu lepădarea de unele patimi, cu studiul mai sistematic, cu renunțarea la formalism (atât cât am reușit) și la fâțâială prin biserici (turismul bisericesc, mare moft și cădere), am început să văd ceea ce înainte nu vedeam, să înțeleg ce nu înțelegeam.
În concluzie, eu cred (și m-aș bucura să iei în serios mărturisirea mea) că nu îndreptarele acelea sunt habotnice, ci noi suntem atât de îndepărtați în modernismul minții noastre de Duhul și de ascunși în cotloanele inimii noastre colonizate, încât avem nevoie, poate, de telescoape noi, moderne, performante pentru a vedea înțelesul unor lucruri pe care, altminteri, le-ar gânguri și pruncii...:)
Reply With Quote