Citat:
În prealabil postat de cristiboss56
Am folosit la inceput , acum imi fac singur inventarul prin constinta care rau ma mustra , chiar foarte rau , pana nu mi le rezolv pe toate , cat de cat , caci perfectiunea nu in mainile noastre sta , ci in puterea lui Dumnezeu .
El ne vorbeste la un moment dat , atat de clar prin mintea si constinta noastra , incat orice indreptar este inutil !
Post binecuvantat , Mirela !
|
.....:)
Da, așa am "evoluat" și eu. Și, trebuie să recunosc, mă simțeam mai capabil, mai "sincer", mai sporit duhovnicește...:) Când și când aveam simțământul acesta că am crescut, că sunt pe drumul bun...
Or, astăzi, mă îndoiesc și aș vrea să îți spun câteva lucruri pe tema asta, cu dragoste frățească și cu speranța că vei primi să cugeți o clipă; eventual, dacă îți pare prea problematic, să întrebi mai departe.
1) Conștiința noastră nu e niciodată atât de curată și de cuprinzătoare pe cât am voi, chiar de suntem cu totul dornici de curăție și iubire. Conștiința noastră e bolnavă, ochiul nu mai e curat și nici nu mai poate fi întrutotul, din motive pe care le cam știm cu toții. De aceea e bine să nu ne încredem doar în ea sau prea mult în ea.
Pericolul subiectivismului e unul deosebit de mare, mereu.
2) Din păcate, exceptînd pe cei cu adevărat îmbunătățiți/ încercați și sporiți, noi oamenii din lume rareori avem garanția că ne vorbește tocmai Hristos și nu, mai degrabă, altcineva - de pildă propriile noastre patimi care se exprimă prin gânduri. Duhul deosebirii gândurilor, duhul neînșelării îl au doar cei puțini, cărora nu e bine să le imităm obiceiurile decât dacă ne păstoresc ei și ne dau binecuvântare. Noi nu suntem ca ei și, dacă îi imităm fără discernământ, semănăm cu copilul mic care s-a îmbrăcat cu hainele mari ale tatălui său și merge țanțoș prin piață să îl vadă lumea... Stârnește zâmbete, afectuoase chiar, precum se mai și împiedică...:)
3) Când ne centrăm pe unele urgențe, riscul e să pierdem din vedere ansamblul (structura, gestaltul). Mânați de râvna luptei cu o patimă sau cu urmările unui păcat, scăpăm unele "păcățele" sau noima unor întreguri, ale profilului nostru complet. Lucru foarte grav, prilej de mare înșelare și cădere. De aici și necesitatea absolută de a mai consulta "harta de ansamblu", "harta generală" - adică de a citi, din când în când, un îndreptar sau altul de la cap la coadă. Vom avea multe surprize!