View Single Post
  #59  
Vechi 19.06.2015, 06:15:38
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.956
Arrow continuare - Stareți de la Mănăstirea Prislop

Ascensiunea domnitorului Țării Românești - Mihai Viteazul - și pericolul invaziei otomane, a influențat pozitiv, tratatul încheiat cu Sigismund Bathory la data de 20 mai 1595.

O delegație numeroasă din Țara Românească în frunte cu boierii, frații Buzești și Teodor Rudeanu împreună cu mitropolitul Eftimie și episcopii Teofil al Râmnicului și Luca al Buzăului sosiți la Alba Iulia au obținut de la Sigismund Bathory ca oficial, toate bisericile ortodoxe din Transilvania să fie sub jurisdicța mitropolitului de la Târgoviște.

Cu această ocazie Mihai Viteazul a avut posibilitatea să se întâlnească cu mitropolitul Ioan de Prislop și să cunoască starea precară a Mitropoliei Ortodoxe Române din Transilvania, fapt ce l-a determinat să intervină și să obțină de la principe încuviințarea de a construi o nouă clădire pentru mitropolia ortodoxă a românilor din Transilvania, după ce mitropolitul Ioan de la Prislop a obținut jurisdicție peste "soboarele românești din tot Ardealul".

Mihai Viteazul a realizat la Alba Iulia baza uneia dintre cele mai importante instituții ale românilor din Transilvania: MITROPOLIA ORTODOXĂ A BĂLGRADULUI despre care marele istoric N. Iorga a afirmat că "a fost cel mai trainic și mai de folos așezământ al neamului românesc de peste munți".

Într-un timp record, de numai un an -1597- au reușit să construiască o nouă catedrală precum și clădirile aferente pentru Mitropolia Ortodoxă Română din Transilvania, iar mitropolitul Ioan de Prislop a avut un rol important la această realizare.
Împreună cu unificatorul de neam, Mihai Viteazul au fost inspirați de a construi clădirea mitropoliei sub forma triconc precum și de a fi sfințită cu hramul "Sfânta Treime", fapt ce a corespuns cu prima unire a tuturor românilor din cele trei principate: Țara Românească, Moldova și Transilvania.

De la "Ioan Vlădica de la Bălgrad" după cum a afirmat istoricul Ștefan Meteș, avem cea mai veche scrisoare românească, cunoscută până acum din condeiul unui arhiereu din Ardeal.

După victoria lui Mihai Viteazul de la Șelimbăr (18/26 oct. 1599) mitropolitul Ioan de Prislop s-a aflat în fruntea alaiului care l-a primit în Alba Iulia la data de 21 Oct. / 1 Nov. 1599 timp în care întreg teritoriul Transilvaniei a trecut sub autoritatea domnitorului, iar biserica românilor a avut un moment de speranță, dar, doar, pentru scurt timp.

Sărbătorile de Crăciun din anul 1599, precum și cele prilejuite de noul an - 1600 - Mihai Viteazul le-a petrecut la Alba Iulia, participând la slujbele religioase care s-au desfășurat în noua clădire a Mitropoliei Ortodoxe a Transilvaniei, ctitorită de domn și care s-au ținut de către mitropolitul Ioan și patriarhul de la Târnava, Dionisie Rally care l-a însoțit pe Mihai Viteazul în Transilvania și care după datină l-a stropit cu aghiasmă, urându-i domnie lungă.

Dionisie Rally a fost înrudit cu familia Cantacuzino, iar istoricul N. Iorga susținea că acesta a fost duhovnicul și sfetnicul voievodului până la sfârșitul vieții.

După înfrângerea lui Mihai Viteazul în lupta de la Mirăslău (18 Sept. 1600) dintr-o informație mai târzie evidențiată de către Adrian Andrei Rusu, rezultă că domnitorul pentru un scurt timp s-a refugiat la Mănăstirea Prislop însoțit probabil de mitropolitul Ioan de Prislop.

Dieta de la LETZFALU din 25 Oct. 1600 a dispus persecutarea nemiloasă a călugărilor români, "... nici un popă românesc să nu poată intra niciodată din cele două țări române, iar călugării de tot să fie proscriși din toată țara. De se va afla vreunul că a intrat sau va intra în țară, pe acela să-l prindă și să-l despoaie ori și unde".

După asasinarea lui Mihai Viteazul (9/19 Aug. 1601) speranțele românilor s-au destrămat.

Cronicarul George Brancovici, fratele mitropolitului Sava de la Bălgrad, care a copilărit în cetatea de la Alba Iulia între anii 1656-1678 ne relatează o știre extrem de importantă care se referă la trupul lui Mihai Viteazul care a fost adus și înmormântat Prin grija lui Ioan de Prislop în Mitropolia Transilvaniei ctitorită de domnitor. Odată cu înlăturarea lui Mihai Viteazul a dispărut și mitropolitul Ioan care probabil s-a retras în Țara Hațegului acolo, de unde a plecat la Mănăstirea Prislop; iar slujitorii Mitropoliei au fost alungați din Alba Iulia.

După o perioadă grea și mai puțin cunoscută, apar ca urmași ai lui Ioan de Prislop, Spiridon (1605) Teoctist, Sava I, Teofil de la Prislop.

Importanța Mănăstirii Prislop ca centru religios și de cultură a românilor din această zonă a țării, precum și relațiile strânse care au existat cu Mitropolia de la Bălgrad s-a dovedit din nou și prin alegerea lui Teofil ca al treilea mitropolit al Bălgradului promovat de la Prislop la data de 21 febr. 1615, întărit fiind de către principele G. Bethlen. Cu această ocazie în diploma respectivă s-a prevăzut ca toate averile și moșiile luate de la preoți și de la Bisericile românilor de către "nobili și alți străini" să fie siliți a le restitui.

Interesant și important pentru Mănăstirea Prislop au fost constatările specialistului Adrian Andrei Rusu redate în cartea Ctitori și biserici din Țara Hațegului până la 1700, "Triconcul bisericii mănăstirești are bune analogii la dispăruta catedrală mitropolitană de la Alba Iulia, care ne-ar face să bănuim că a existat o relație între cele două șantiere de (re)construcție, dacă nu cumva relația existase doar între ctitorii cei noi și vlădica Ioan".

Mitropolia de la Alba Iulia ctitorită de marele unificator de neam românesc, continua tradiția triconcurilor muntenești din sec. XIV-lea.

Nedumerirea autorului cu privire la faptul că o perioadă scurtă (în jurul anului 1629) Mănăstirea Prislop a avut hramul "Sfânta Treime" la fel ca și Mitropolia lui Mihai Viteazul, se poate explica având în vedere și situația grea în care se afla Biserica românilor. Înainte și după această perioadă hramul mănăstirii a fost și a revenit la "Sfântul Ioan Botezătorul".

Ambele centre de cultură și ale credinței străbune (Alba și Prislop) au fost distruse în sec. 18-lea odată cu trecerea Transilvaniei sub stăpânirea Imperiului Habsburgic în acțiunile dure întreprinse cu privire la catolicizarea românilor.

Mitropolitul Athanasie Anghel împreună cu 38 preoți ortodocși, aici, la Alba Iulia la data de 7 Oct. 1698 (stil vechi) au trădat credința străbună și au hotărât unirea cu Biserica Romei.

Prin declarația dată la Viena în luna Martie 1701, Athanasie, s-a lepădat de orice legătură cu domnul muntean Constantin Brâncoveanu, la fel și de mitropolitul din Țara Românească, unde fusese sfințit cu puțin timp în urmă (1698).

Athanasie Anghel din mitropolit ortodox, ajuns episcop gr. catolic, cu ajutorul autorităților habsburgice în anul 1701 au alungat pe românii ortodocși din Mitropolia Ortodoxă a lui Mihai Viteazul precum și din cea de a doua biserică a românilor care funcționa în partea de jos a orașului Alba Iulia.

Datorită acestor evenimente grave, la scurt timp, în anul 1702, și-a încetat definitiv activitatea și renumita tipografie care a funcționat pe lângă Mitropolia Ortodoxă a Bălgradului și unde cu ajutorul maiștrilor tipografi de peste munți s-au tipărit numeroase lucrări și cărți importante pentru neamul românesc (GROMOVNICUL, TREPETNICUL, PARACLISUL PRECESTEI, ȘAPTE TAINE, PĂSCĂLIA, SINTAXUL SLAVON, CATECHISMUL CREȘTINESC, NOUL TESTAMENT DE LA BĂLGRAD, PSALTIREA, MOLITVENICUL, BUCOAVNA, PÂINEA PRUNCILOR și altele).

Situația a devenit dramatică după anul 1711, când după înăbușirea răscoalei curuților, habsburgii au hătărât printre altele dărâmarea în cea mai mare parte a orașului Alba Iulia în vederea construirii cetății.

"Justificat" de această acțiune, au fost dărâmate toate clădirile bisericilor care au fost ale românilor ortodocși din Alba Iulia: vechea clădire a mitropoliei, clădirea mitropoliei construită de Mihai Viteazul, precum și biserica românilor din orașul de jos, care de fapt se afla la marginea "glacisului" proiectat.

Materialele rezultate din demolarea celor de mai sus au fost folosite la reconstruirea celor două biserici, în orașul de jos, în jurul cărora s-au format cartierul Lipoveni și Maieri.

Tiparnița, împreună cu o serie de obiecte bisericești, inclusiv unele drapele de luptă ale lui Mihai Viteazul au fost luate și trecute în proprietatea episcopiei greco-catolice urmând traseul parcurs: CARTIERUL MAIERI - FĂGĂRAȘ - BLAJ.

În timpul revoluției de la 1848-1849 majoritatea obiectelor istorice și a celor bisericești au fost distruse de revoluționarii maghiari.

Distrugerea bisericilor și a mănăstirilor din Transilvania împreună cu o serie de documente istorice, constituie o mare pierdere pentru neamul românesc iar lipsa lor se va resimți permanent.

În ceea ce privește Mănăstirea Prislop trebuie arătat că după anul 1762 a fost preluată de gr. catolici și a fost restituită bisericii ortodoxe în anul 1948.

Mitropolitul Ardealului Nicolae Bălan la data de 25 Nov. 1948 a adus de la Mănăstirea Brâncoveanu - Sâmbăta de Sus, pe ieromonahul Arsenie Boca, care prin străduința sa îndelungată a reușit pe bună dreptate să devină cel de al treilea ctitor al acestei mănăstiri.

Last edited by mirela.t; 19.06.2015 at 06:48:34.
Reply With Quote