Țări fără absolut nicio forță militară.
1. Andorra - De apărarea țării sunt responsabile Frana și Spania. Tratate similare au fost întocmite cu ambele națiuni pe 3 iunie 1993.
2. Costa Rica - a fost prima țară care a eliminat formal forțele militare. Constituția acesteia a interzis din 1949 formarea unei armate permanente. Este centrul Curții Inter-Americane a Drepturilor Umane și a Universităii Păcii a Națiunilor Unite.
3. Dominica - Nu a avut armată propriu-zisă din 1981 din cauza unui atentat de lovitură de stat. Apărarea cade sub responsabilitatea Sistemului Regional de Securitate.
4. Grenada - Nu a avut armată din 1983 din cauza unei invazii conduse de americani. Apărarea este responsabilitatea Sistemului Regional de Securitate.
5. Haiti - Armata Haitiului a fost desființată în iunie 1995, dar rebelii au cerut restabilirea acesteia. Poliția Națională Haitiană, cu 9.000 de oameni, menține câteva unități paramilitare; acestea sunt considerate a fi mai mari decât este necesar, considerând armatele mult mai mici a unor țări învecinate.
6. Insulele Marshall - Defensiva este responsabilitatea Statelor Unite ale Americii.
7. Insulele Solomon - A avut un conflict etnic mare între 1998 și 2006 în care Australia, Noua Zeelandă și alte țări Pacifice au intervenit pentru a restaura pacea. Nu are armată.
8. Kiribati - Singurele forțe permise sunt poliția și paza de coastă. Asistența defensivă vine din partea Australiei și Noii Zeelande.
9. Liechtenstein - și-au dizolvat armata în 1868 din cauză că aceasta a fost considerată prea costisitoare. Armata este permisă doar pe timp de război, dar nu a fost pus niciodată în această situație. Conform CIA World Factbook, apărarea este responsabilitatea Elveției; totuși, surse oficiale din partea ambelor țări nu oferă suport acestei afirmaii și niciun tratat de apărare nu este semnat sau menționat niciunde.
10. Mauritius - Are o forță paramilitară de poliție și pază de coastă din 1968.
11. Nauru - Australia este responsabilă pentru defensiva Naurului, precum s-a stabilit într-un acord informal dintre cele două ări.
12. Palau - Defensiva este responsabilitatea Statelor Unite ale Americii.
13. Samoa - Nu are armată, dar poate cere ajutor militar Noii Zeelande conform unui acord semnat în 1962.
14. Sfânta Lucia - O unitate specială de servicii de pază este menținută pentru scopuri interne. Apărarea este responsabilitatea Sistemului Regional de Securitate. Nu are armată.
15. Sfântul Vincent și Grenadine - O unitate specială de servicii este menținută pentru scopuri interne. Apărarea este responsabilitatea Sistemului Regional de Securitate.
16. Statele Federate ale Microneziei - Apărarea cade sub responsabilitatea Statelor Unite ale Americii. Menține o forță mică paramilitară de poliție.
17. Tuvalu - Nu are armată, dar poliția include și o unitate de supraveghere maritimă.
18. Vatican - Menține trupe de jandarmerie pentru problemele interne de poliție. Garda Elveiană Pontificală este o unitate ce aparine Scaunului Romei, nu statului Vaticanului. Nu există tratat de apărare cu Italia, întrucât s-ar încălca neutralitatea Vaticanului. Garda Palatină și Garda Nobilă au fost desfiinate în 1970.
Țări fără armată, dar cu forțe militare limitate.
19. Islanda - Nu a avut armată din 1869, dar este membră NATO. A existat un acord de apărare cu Statele Unite, care a menținut Forța Defensivă a Islandei și o bază militară în țară, din 1951 până în septembrie 2006. Deși Islanda nu are armată, încă păstrează o forță militară expediționară de meninere a păcii, o pază de coastă militarizată, un serviciu de poliție și o forță tactică de poliție, în caz de nevoie.
20. Monaco - A renunțat la investiția într-o armată generală în secolul al XVII-lea din cauză că avansul tehnologiei artileriei a făcut din Monaco o țară lipsită de apărare. Încă se consideră ca având forțe militare limitate. Defensiva este responsabilitatea Franței, dar două unități militare mici sunt menținute; una protejează Prințul și judiciarul, în timp ce cealaltă este responsabilă pentru apărarea civilă și combaterea incendiilor. Amândouă sunt antrenate și echipate cu arme de foc.
21. Panama - și-a desființat armata în 1990, fapt confirmat de votul parlamentar unanim pentru schimbarea constituțională din 1994. Forțele Publice Panameze, printre care și Poliția, Serviciul Maritim Național, Serviciul Aerian Național și Serviciul Instituional de Securitate au câteva capacități de război.
Bibliografie:
Barbey, C. (2001). La non-militarisation et les pays sans armée: une réalité. Elveția: APRED. (wiki)
DECI SE POATE !
__________________
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia
Last edited by Igor_Paslusnik; 22.06.2015 at 13:47:32.
|