"Un nebun aruncă o piatră în apă și zece înțelepți se chinuiesc să o scoată! :-)"
Igor, ești ... "fantastic"... Interpetezi rugăciunile cum vrei tu. Parcă suntem la un teatru absurd.
Dacă Biserica îi binecuvintează pe soldați, zici tu că îi binecuvintează ca să lase armele și nu ca să lupte. Dacă binecuvintează armele, zici că le binecuvintează așa, de formă, și nu pentru a fi folosite.
La fiecare Liturghie, după cum bine știi, la ieșirea cu Sfintele Daruri, preoții se roagă pentru toți cei căzuți pe câmpul de luptă pentru apărarea țării:
"Pe fericiții întru adormire eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile, căzuți pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, pentru libertatea și demnitatea noastră, să-i pomenească Domnul Dumnezeu întru Împărăția Sa!"
Probabil că o să găsești și aici o explicație proprie și personală.
Biserica cinstește și o serie de sfinți care au fost militari:
http://www.crestinortodox.ro/religie...xa-120840.html
Citeam undeva că poți să ierți doar răul care ți se face ție, nu și nedreptatea suferită de altul. Dacă nu vrei să te aperi pe tine în cazul în care ai fi atacat, în ipoteza că poți să-l îmblânzești pe agresor, e alegerea ta, dar familia, țara... trebuie apărate. Altfel ești ori laș, ori lipsit de iubire.
Tu amintești de "Cine scoate sabia, de sabie va pieri", dar Hristos a mai zis „Să nu socotiți că am venit să aduc pace pe pămînt; n-am venit să aduc pace, ci sabie.”
În fine... nu cred că îți vei schimba părerile...