Frate Neagu,
Nu spun despre tine că ai falsă smerenie, cum nu spun nici despre Sfântul Apostol Pavel, că are falsă smerenie, când se numește cel dintâi păcătos. De la el am exemplu, când mă numesc și eu cu diferite numiri, cred cu adevărat că spun adevărul.
Iar eu, nu îți spun niciodată nimic mai mult decât atât: urmează Bibliei și Sfinților Părinți, cât mai fidel cu putință. De ce? Ai să vezi la Judecată.
Da, eu știu că nu doar că sunt la început, nici nu am pornit, tot la curăție sunt. Mă curățesc, iar mă murdăresc. Îmi cunosc o parte din limite, nu toate, că sunt prost.
Despre Origen, frăția ta, tu nu ai habar ce spui. Nu ai citit din ereziile lui, nu știi câte sunt, ce repercursiuni are până azi, ce s-a scris împotriva lui, ce-au spus Sfinții Părinți la Sinodul V, nu știi toate astea.
Ai ținut frăția ta 7 ani de post negru, cu smerenie binecuvântată, tăcere și ascultare și ai primit să vezi cine-i infamul Origen? Mă îndoiesc. După un asemenea timp și practică de nevoință, nu ai mai fi aici pe forum, ci pustnic. Și da, ai vedea cine e Origen...
Nu, eu nu am negat sfințenia Sfintei Maria Egipteanca, pe care o iubesc foarte mult, la fel Sfântul Ciprian. Chiar am luat apărarea Sfintei Maria Egipteanca, când un preot al nostru român, o numea pe Sfântă după scrierile zăpăcitului Makarios Simonopetritul, din cartea lui Triodul Explicat, "Pseudo-Sfânta Maria Egipteanca", spunând că nevoințele ei nu ar fi fost defapt atât de aspre, sau chiar nu ar fi existat deja. Sapă demonii mințile oamenilor, cu cât vrei să fi mai râvnitor, cu atât ești ispitit mai tare. Până primești ușurare.
Și nu, nu sunt răzvrătit. Iar ispitirea lui Origen, el putea să o biruiască, cum au biruit-o alți Părinți, sute, înaintea lui. Iar vrăjmașii ne cer la ispitire, chiar și fără să mărturisim Adevărul, despre un ticălos de eretic, care și azi seceră suflete, precum al "Pelerin spre răsărit".
Nu mi se pare că șed, lunec în fiecare zi, sunt vrednic de iad, precum spuneam. Iar anii mei, nu contează, oricum nu am 20 de ani, și nici 25, sunt mai în vârstă, nițeluș'. Oricum vârsta nu aduce nimic, dacă nu vrei să aducă ceva. Înțelegi...
La orice vârstă, trebuie să ne rugăm unii pentru alții, oricât de îmbunătățiți sau începători suntem. Pun cât pot de mult fruntea în arșița mântuirii a mea și a aproapelui meu, hai să punem împreună, fără a ne adresa ocări sau laude, unul altuia, niciodată. Vrei?
Iar de mulțumire, nu poți mulțumi pe toată lumea, niciodată, pentru că unii se vor simți lezați de o ideologie a lor stricată, împotriva căruia eu sau alții vorbesc, și vor spune că îi smintesc, când defapt îi ajut. Cum ar fi "războiul" contra altor oameni. Prin urmare, dialogul e calea ce frumoasă a creștinilor. Să vorbim, omenește. Și vedem cine biruiește în Hristos.
Știu că nu ai nimic personal cu mine, iar cine are ceva personal cu un alt om, înafară de a-l iubi și a-l ajuta cu duhul blândeții, dacă are cu ce să-l ajute, are o ispitire. Faptul că oamenii se rățoiesc când sunt ajutați și când li se dovedește greșeala nu cu scop osânditor, ci cu dragoste, greșeală pe care de multe ori, și ei o cunosc preabine, nu-i altceva decât se rățoiesc împotriva lor înșiși și ei au de pierdut.
Iar "adevărurile" mele, nu sunt împotriva Scripturii, nu sunt împotriva lui Hristos. Ci sunt din Scriptură, din Hristos. Deci sunt adevărurile Lui. Dacă erau a mele, aș fi tăcut demult. Dar sunt adevărurile care aduc mântuirea. Altfel n-aș vorbi.
Da, când jignești și ocărăști un om, vorbești mult și nu spui nimic, ca frăția ta, în postul anterior (nu și ăsta), nu era perlă, am spus adevărul. Doar un om ce se consideră superior față de alții, jignește și ocărăște. Nu spun de frăția ta, spun doar să ai grijă.
Iar eu nu am smerenie, nu te pot ajuta să înțelegi smerenia de la mine. Despre smerenie e cel mai greu lucru teologic de vorbit, fiindcă smerenia e haina Dumnezeirii. Și tot nu e cea mai de preț virtute. Iubirea e. E însuși Dumnezeirea.
Dușmanul care ucide, știe Dumnezeu de el, iar creștinii, n-au nevoie de păpmânt. Oricum vor primi pământul înapoi, când se va instala noua stăpânire. De ce să ucidem pe cineva? Nu, niciodată. E faptă antihristică, satanistă. Oricum ești sclav "privilegiat", orice stăpânire ar fi. Dar cuvântul în sine, are repercursiuni psihologice adânci: anume nu ești mulțumit cu ce ai, cârtești, vrei mai mult, ești lacom după materlialism, vrei cât mai mult confort, lux, comoditate, vrei să ai ca și ceilalți, sau chiar mai mult, etc., și întrun cuvânt aceste complexe, din lipsa de Dumnezeu și de iubire, le numești, victimizat: sclavie. Nu e nimeni sclav în Hristos. În Hristos, toți suntem liberi, chiar și cu capul sub ghilotină. De-ai înțelege...
Nu, sigur că nu suntem în tabere opuse, dar eu iubesc pe Dumnezeu și pe aproapele, mai mult decât tine. Caut să-l urmez mai râvnitor decât tine. Nădăjduiesc. Și primesc câte ceva în plus față de tine. În suflet. Primesc cu o condiție: să dau tot ce-am primit. Cu drag dau, Doamne! Că "ale Tale, dintru ale Tale!" Io' n-am nimic și nici nu vreau să am ceva fără Hristos. Nu pot nimic și nici nu vreau să pot ceva fără Hristos. Nu vreau să spun ceva fără Hristos, nu vreau să fac ceva, să ajut, să iubesc, să iert fără Hristos.
Neagu, frate, înțelege, truda lui Origen, a fost de ucidere a sufletelor turmei lui Hristos! Înțelege odată! Nu o spun cu ură și patimă, ci cu părere de rău, spun ce a spus Biserica. Anatema! Spun ce a spus Dumnezeu: unii ca aceștia, sunt fiii blestemului. Da, Dumnezeu îi iubește și pe fiii blestemului, și pe diavoli, pe toți. Dar tot în iad, spune că vor ajunge. Asta-i calea aleasă de ei. Repercursiunile scrierilor lui Origen și Augustin, fac ravagii și astăzi în Occident. Îi iubim, dar nu-i lăsăm să împrăștie turma lui Hristos. Atât cât putem apărăm. Nu compara truda lui Origen, Arie, Nestorie, Eutihie, Augustin, Didim, Evagrie, Macedonie, Maniheu, Eunomie, Valaam, Urban, Nicolae al II-lea la Roma, și alți nebuni, blestemați, slujitori satanei, anatema pururea pe capul lor, Doamne iartă-mă că i-am amintit, cu... truda în Duhul Sfânt, a Sfinților Păriniți, care sunt sute...
Judecata lui Dumnezeu, S-a arătat în Sfintele Sinoade, cele 9 Ecumenice. Cine vrea ascultă de ele, cine nu, se osândește. Judecata lui Dumnezeu, nu e suspendată, undeva în lumina soarelui, intangibilă, așteptând să se împlinească, nu frățioare, ci e vie, e reală, e palpabilă, o guști, o miroși, o simți, o vezi, o auzi, de fiecare dată când participi la o Sfântă Slujbă a Vecerniei, de exemplu și toate celelalte. Judecata lui Dumnezeu, păzește turma cea mică a lui Hristos, întreagă de orice nebunie, prin oamenii prin care lucrează Dumnezeu, tot pentru oameni.
Nu, la un eretic, nu strălucește nimic. "puțină nebunie strică prețul la multă înțelepciune." - Eccesiasticul 10, 1. N-ai ce să culegi de la el, decât nebunie. Dacă stai fascinat de puține lucruri bune, intri pe nesimțite, în fascinația și de lucrurile rele și spui: da, poate chiar așa e. Și-ai căzut. Când Biserica a spus că nu-i așa. Iar lucrurile alea bune care le are, ne putem lipsi de ele, de la el, că Sfinții Părinți, ne-au dat insutit mai mult, din același lucru, care ne-a oferit un eretic. De la Părinți, de ce nu vrem să punem mâna să ne luminăm și să ne uimim și fascinăm, în Hristos? De ce mergem ca zăpăciții, la eretici? Vezi înșelarea diavolească? Mulți nu înțeleg...
În fine, ai zis să-l lăsăm pe Origen deoparte, dar numai despre el ai elogiat :) De-ai elogia așa și despre Sfinții Părinți, nu numai despre ereticii, arătați de Biserică și dovediți eretici, bine-ar fi.
În rest, tot ce ai spus despre trăirea ta, e minunat și mă bucur mult pentru tine. Dumnezeu să te ajute pe mai departe, mai minunat ca până acum, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale și ale tuturor Sfinților Săi.
__________________
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia
|