@ Igor (Emilian), din pacate n-ai inteles nimic. Dar NIMIC! Lungul tau mesaj poate fi facut franjuri, crede-ma, desi pare plin de bunavointa. Nimic nu este relevant, fiindca vorbim in abstract, nu fiindca stim ce spunem.
Un singur amendament: Iubirea NU e virtute, ci simtire!!! Cum te-ai putea forta sa... iubesti? Tu ai indoieli asupra altora ca inteleg anumite aspecte la care faci aluzie, dar te tradezi in urmatoarele fraze cand dovedesti tuturor ca vorbesti "din carti" nu din suflet, ca si cum ai fi trait pe pielea ta, efectul unor "lectii", depasirea unor ispite sau chiar caderea in ele si "nuiaua" din clipa urmatoare... Nu. Teorie si litera de lege sfanta, dar din pacate neduhovniceasca. De aceea am spus si continui sa cred sincer asta: cei ca tine L-au rastignit pe Mantuitor, fiindca au crezut in lege in mod fanatic, asa cum faci tu. Nici ei nu omorau! Aveau lege! Dar au strigat in cor: "Rastigniti-L! Rastigniti-L!!" Citeste Evangheliile si plangi, fiindca este cu adevarat de plans. Ce am facut eu sa fiu crestin-ortodox? Nimic! Dimpotriva, ma lupt cu tot felul de ganduri care stiu ca nu-mi apartin! Nu merit nimic, dar daca tot primesc, ce-as putea altceva sa fac, decat sa multumesc. Evreii erau la fel de mandri ca tine, stiindu-se popor ales, si cu lege faceau... fara-de-lege!!! Daca ar fi simtit smerenia lui Moise si a lui Avraam, in toate madularele lor, L-ar fi iubit pe Tatal, asa cum sustineau ca-L iubesc, si asa cum si tu, biet naiv, sustii. Dar erau orbi si surzi si tocmai de aceea, vorbind de Iubire, nu o cunosteau fara de smerenie, fiindca altfel nici nu se mai punea problema sa nu-L recunoasca pe Hristos. Ce le lipsea lor? Harul, frate Emilian, harul! Numai prin har, auzi foarte clar graiul Ingerului Pazitor si citesti in sufletele oamenilor fara niciun pic de efort, nu fiindca vrei tu, ci fiindca "ti se transmite"!
Despre Origen, am spus sa nu mai vorbim. Nu stiu de unde ai dedus tu ca-l sustin. Din curiozitate, descoperind la Sf.Ioan Scararu anumite atentionari, am dorit sa aflu mai multe... Omul fara har, este fals si paradoxal. Orice om. Vezi exemplele din viata: poti sa primesti mereu, mereu de la cineva, de toate, si pe toate le uiti. Dar nu uiti niciodata momentul cand ti s-a refuzat!!! Asa si cu Origen!!! Cauta, te rog, fara ura si fara partinire si afla TOATA osteneala lui Origen si nu mai fa aluzii la calamitati in materie de har (Arie, Nestorie si toata panoplia - despre Evagrie, sper sa nu te referi la Evagrie Ponticul ca iarasi esti pe-alaturi). Cand vei avea certitudinea unui singur suflet mantuit (si nu ma refer la al tau), vei primi primul semn de smerenie adevarata si abia de atunci incepe razboiul. La tine, deocamdata, ceea ce vedem noi, este o parodie cu pretentii de "jertfa"! De aceea am spus sa nu aluneci (se pare ca uneori trebuie sa ti se deseneze sa "descifrezi" mesajul) fiindca procedand astfel, Dumnezeu ii va ingadui vrajmasului sa... te cearna maruntel, si nu stiu daca chiar ai habar ce inseamna sa-l provoci pe vrajmas, prin... mandrie! Invata sa taci, invata sa asculti, invata sa treci dincolo de soaptele lui care te indeamna sa crezi ca ai tot dreptul si chiar meritul sa vorbesti si sa judeci astfel. El stie bine unde vrea sa ajungi tu, numai tu nu stii. INCA!!!
Mantuire sa ne dea bunul Dumnezeu!