View Single Post
  #990  
Vechi 27.06.2015, 11:39:50
bogdan81 bogdan81 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.05.2011
Mesaje: 1.270
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik Vezi mesajul
Da, este Același. Dar incomplet. Impropriu spus, nedeplin, nerevelat întreg. Nedesăvârșit.
Dumnezeu din Vechiul Testament, aștepta să fie pregătită omenirea să-L primească pe Hristos.
În Noul testament, Dumnezeu S-a revelat deplin. Complet. Desăvârșit.
Hristos vine la "plinirea vremii", când omenirea avea capacitatea mentală, psihică, emoțională, deplină, să-L primească, să-L înțeleagă, să-L urmeze, anume când omenirea era civilizată, când nu mai erau nomazi și barbari, care să se impună și să dezbine iubirea.
Dumnezeu a găsit momentul perfect: perioada Imperiului Roman.
Inventatorii civilizației au fost grecii, știm deja, iar continuatorii și aplicanții civilizației, erau romanii, întemeiați tot de greci, prin grecul Eneas, părintele gintei latine, tatăl gemenilor Romulus și Remus.
Dumnezeu a avut nevoie de civilizație pe tot pământul, ca să poată veni Hristos.
Aceea era "plinirea vremii", civilizația. Capacitatea omului de a iubi până la jertfă. Iubirea deplină, care în nicio altă "religie" nu există (creștinismul nu-i religie).
Dar să nu ne depărtăm, aste-a alte subiecte.
Deci era același. Sfânta Treime: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.
Duhul Sfânt insufla prooroci, să vestească că va veni Mesia, Mântuitorul omenirii, prin deschiderea Raiului ca oamenii să intre din nou acolo de unde-au plecat, crezând în El, în Iubirea deplină a Omului, după care chip și asemănare oamenii au fost creați, aplicând spre mântuire, gândirea Noului Testament.
Totul e în Vechiul Testament, pregătitorul, Înaintemergătorul, Noului Testament.
De aceea era nevoie de Vechiul.
Dumnezeu a Același. Iubire. Dar nerevelat deplin în Vechiul. De aceea trimite pe prooroci să tot anunțe.
Pas cu pas, așa lucrează și Dumnezeu și demonii, care vin la luptă cu experiență de 7500 de ani, de la facerea lumii.
În Vechiul Testament, Dumnezeu desființează sclavia, treptat, pas cu pas, prin anul sabatic la evrei, când toți sclavii erau eliberați. Dar tot erau sclavi 6 ani.
Desființează crima, pas cu pas, când spune să nu ucizi, în cele 10 porunci, dar tot e de acord cu pedepse cu moartea.
Dar totul se face pas cu pas, că dacă ar fi spus Dumnezeu brusc, omenirii: de azi nu mai avem sclavi, nici poporul evreu nu ar fi acceptat, decât dacă venea Dumnezeu, înconjurat de slavă, la toate popoarele să le spună, dar atunci nu mai era nevoie de credință și ei nu mai aveau libertate de alegere între bine și rău, cum și-au dorit din Rai, și pentru care plătim cu moartea trupului material, trecător.

Deci Moise, ce a făcut, da era greșit, a ucis un om, de aceea a și plecat din Egipt. De aceea Dumnezeu a spus: "să nu ucizi". N-o zis Dumnezeu: "păi știți, când vă apărați, da, hai că puteți ucide".
Asta-i de la demoni.
Deci, da Dumnezeu Treime, Iubire, a permis acele lucruri, cum i-a permis și la Hitler și Stalin și iluminaților de azi și la alți nebuni să omoare atâtea mii de oameni.
Dumnezeu vede și știe tot.
Dar are răbdare.
Ține pământul pentru noi, creștinii, pentru Sfânta Liturghie și pentru pustnici.
De ce a permis oameni ca Hitler și alții ca el?
Din același motiv pentru a permis și lui Adam, în Rai, să muște din fructul cunoștiinței binelui și a răului, în loc să vină să-i dea peste mână: libertatea omului.
Dumnezeu a spus clar: "în ziua când vei mânca, vei muri". Atât. Mai departe, omule, ești liber. Mă asculți pe Mine, sau nu.
A permis Dumnezeu să vină și ispitirea. Pe satana să-i zică la Eva minciunile care le iubea demonul așa mult.
Că fără biruința ispitirilor, nu ne mântuim, nu ne încununăm. Și Hristos a fost ispitit.

Dumnezeu, nu se justifică în fața noastră, ci ne spune cu bucurie, orice vrem să aflăm. Doar să-L întrebăm. Ne răspunde în Biblie și la Părinți. Numai să citim... :)
Câte-aș vrea să vă spun de multe...



Nu e dilemă.
Nu se justifică războiul. De niciun fel și soi. Orice război e ispită și e de la demoni.
Dumnezeu permite ca oamenii să facă ce vor, inclusiv să se ucidă, fiindcă le respectă libertatea.
Dar când merg la EL, fiecare om când e chemat și stă de vorbă cu EL, de ce a făcut ce-a făcut, acolo-i altceva... :)
Deci nu se justifică la Dumnezeu, nicio faptă rea. Fiindcă, oricum, nu aici e viața adevărată. Nu trupul material e veșnic. Ci trupul, nematerial și material în același timp. Cum l-a avut Hristos la Înviere, că trecea prin ușile încuiate, dar totuși a putut să mănânce, să convingă pe Apostoli că era EL și a putut Toma, să pună mâna în rănile Lui.

Un atom de trup înviat, au vrut să facă și cei de la Institutul de la Geneva, de sub pământ, când au unit o particulă de materie cu una de nematerie, să facă "particula lui Dumnezeu". De-au explodat pe-acolo tuburile, se temeau că creează o gaură neagră și ne ducem din existență "în neființă", cum le place ateilor să spună :)
Ne jucăm de-a Dumnezeu, în fine.

Revenim.
Deci e clar de ce nu se justifică? "Dumnezeu nu vrea moartea păcătosului, ci să se întoarcă și să fie viu."
Unde să se întoarcă?
La EL. La starea din Rai, de unde-a plecat omenirea prin Adam și Eva. De aceea Împărăția Cerurilor se trăiește înăuntrul nostru, încă din această viață (la fel ca iadu). Fiindcă este o stare, peste capacitățile mentale de exprimare. Cu cât iubești mai mult, cu atât ești mai aproape de acea stare a Împărăției Cerurilor.

Războiul depărtează acea stare. O ucide. O înlocuiește cu materialismul, lăcomia după cele ce se văd: pământ, bani, femei, averi, faimă, poziții sociale, mașini, iahturi, elicoptere, domenii, castele, buncăre, bijuterii și alte prostii gogonte, trecătoare ca vântul.
Aste-a de la vrăjmășescu. :) E una din ispitele cele 3 de pe munte, date lui Hristos: "acestea toate ți le dau ție, numai să te închini mie".

Nu e versiunea și argumentul meu, e Biblie. NU TREBUIE RĂZBOAIE. NU TREBUIE SĂ UCIDEM, niciodată, în nicio circumstanță. TREBUIE SĂ IUBIM. Deci e Biblia. Și Părinții.
Vrei, urmezi acestora, nu vrei, nu urmezi, dar mergi în iad. Atât de simplu. E alegerea fiecăruia.
Ca în Rai: nu mânca fructul ăla, că ai să mori!
Era o singură poruncă. Una. Porunca Postului.
Și apoi a permis Dumnezeu ispita, să vadă cât de mult ascultă oamenii de EL. Că doar nu vroiai să ai totul, omule, fără niciun pic de efort.
Și n-a ascultat de Iubire. A căzut. Dar Iubirea tot nu l-a lăsat pe om.
A trimis Cuvântul Iubirii să vină, să salveze oamenii, Cuvântul Iubirii, după care omenirea a fost creată.
După chipul și asemănarea Cuvântului. Dumnezeu.

A vorbi, e o acțiune materială: necesită limbă, urechi, buze. Ține de materie, nu de nematerie. De aceea Cuvântul Iubirii, e Creatorul materiei din tot Universul, toate Galaxiile și Domn peste ea, Fiul lui Dumnezeu și cu Sfinții Cuvântului Iubirii.

În fine, prea mult subiecte de vorbit. Prea amble... Iertare.
Aici sunt de acord cu tine, frate Igor, cand spui ca in Vechiul Testament Dumnezeu NU S-a revelat deplin, desavarsit. Si ca revelatia desavarsita are loc in Noul Testament.
Aceasta este, cred eu, conceptia crestina, intrucat, asa cum spune si parintele Cleopa, legea veche a fost umbra a celei noi si o calauza spre Hristos, dar odata ce am ajuns la Hristos NU mai suntem sub calauza, lucru adeverit si de sf apostol Pavel in epistolele sale.
Mantuitorul Insusi spune in Evanghelie ca a venit sa desavarseasca, si ca anumite porunci au fost date evreilor "pentru invartosarea inimii lor", adica pentru neputinta lor. Nu se putea dintr-o data sa se dea cele mai inalte porunci care au venit prin Hristos, pentru ca evreii, in invartosarea inimii lor, nu le-ar fi inteles. A trebuit sa se ajunga "la plinirea vremii" ca sa poata da Dumnezeu noua lege prin Fiul Sau preaiubit.