De ce Arsenie Boca l-a pictat pe acest model spiritual si ascet al papistasilor, Francisc de Asisi?
-Despre Inselarea lui Francisc de Asisi care se aseamana cu inselarea pr Arsenie Boca-
Cel mai bun exemplu al diferentelor ideologice intre Biserica Ortodoxa, si "biserica" Romano-Catolica, se poate considera viata lui Francisc de Asisi. Printre ideologiile papistasilor gasim cel mai important, teoria cu privinta la sfintenia si asceza apuseana, (contrara cu cea Ortodoxa). Din pacate vom observa si asemenari intre Francisc de Asisi si pr.Arsenie Boca, cel care marturisea prin pictura sa, ca era sfant. Hai sa nu uitam la urmatoarele lucruri.
1.) -Francisc de Asisi avea "duhul vremurilor" in el, aducand conceptii noi in institutia papistasilor, constatand ca avea in el mandria neascultarii-
Desi trasatura voturilor monahale era deja stabilitae de catre Sf. Antonie cel Mare , Sf. Ioan Caspian, si Sf. Petru Athonitul, Tanarul Giovanii a incercat sa intemeieze la randul lui viata monahala, si a infiintat un cult ce se numeste Ordinul Franciscan ,(care nu erau in comuninuea cu papa), trimitand ucenicii lui,(in numar de doisprezece), cate doi la propovaduire, la tarile care erau deja Crestine.
Arsenie Boca, a pictat pe acest eretic, pe care il credea sfant. Cand a venit vorba de a o sterge pictura sa gresita el a spus, "Luati-va spaclul, si sterge le".
2.) Se credeau Sfinti.
In vreme de boala ,Francisc de Asisi a mancat carne, si apoi fiind constient de "sfintenia" lui a explicat motivul prin citatul lui, "Nu vad in mine nici un pacat care nu am ispasit prin marturisire si pocainta . Caci Domnul , in mila Sa, at dat mie darul de a recunoaste in mod clar rugaciunea pe care am fost placut Lui si aceea in care nu am fost placut."
Citatul lui Arsenie Boca spune urmatorul lucru, "Mie m-a dat Dumnezeu un dar pe care voi nu aveti. Eu sunt vazator sufleteste, voi sunteti vazatori numai cu ochii. Dar sufletul vostru e incarcat de toate relele".
Pe patul mortii Francisc de Asisi a impartasit painea cerand ieratre de la toti, spunand acest lucrcu, "Iata , Dumnezeu ma cheama și le iert pe toti fratii mei , atat prezente si in absenta pacatelor si gresilor lor , și eu dezleg pacatele lor , dupa masura puterii mele."
La batranete Arsenie Boca a spus catre ucenicilor sai, "Sa stiti ca mai mult o sa va ajut dupa ce voi pleca la Domnul decat acum" .
3.) Aveau incredere in "puterea" lor, ele fiind auto-numiti, exemple.
Francisc de Asisi a cerut papei inainte de moarte aprobarea unui indulgenete plenare, pentru a da iertare oricine care se va spovedi
pacatele la capela sa, spre iertarea in vesnicie, izbavindu-i de judecata particulara, si osanda care va urmari.
La 25 de ani dupa moarte IPS Nicolae Balan, Arsenie Boca s-a apucat sa faca o slujba speciala pentru a scoate pe dansul din iad, marturie de la doamna Marioara Steluta, "Azi trebuie sa fac o slujba speciala ca sa scot pe
IPS Nicolae din iad".
Fiind staret la Sambata Arsenie Boca a vorbit cu un om care auzise comentarii de la oameni rai, care vorbeau despre preotii pe vremea respectiva, Arsenie raspunsese, " Ma, cand cineva zice ceva de preoti, sa-i dai exemplu pe mine".
Cu siguranta, am gasit motivul picturii sale, sursa de ispiratie pentru opera vietii lui, inspiratia fiind ereticul Francisc de Asisi.
|