View Single Post
Vechi 30.06.2015, 16:46:44
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Reperele pe care tu le-ai oferit, prin citatele din Scriptură, le cunoaștem cu toții. Nu aceasta e problema discutată aici, Igor! Ca urmare, deși mă bucur că am recitit cuvântul Domnului prin intermediul selecțiilor tale, găsesc nepotrivit răspunsul tău față de mesajul meu.
Am impresia, Igor, că uneori rulăm splitați cuvintele Scripturii, pedalînd în gol prin însăși lipsa noastră de fapte ale vieții. E o interpretativitate, aceasta, pe care eu cred că o recunosc la mulți, adeseori, precum și la mine însumi: răstălmăcirea unor sensuri care se descoperă doar prin faptele vieții, prin darurile aduse de un dram de pocăință.
Discursul tău livresc mă îngrijorează. Nu îl consider semn de sănătate sufletească. Dimpotrivă, am întâlnit mulți rătăciți care vorbesc din afara Cuvântului mînuind ca pe bâtă lucruri care, prin natura lor, sunt mai diafane decât razele lunii...
Eu încă mai sper că frăția voastră nu e cu totul paralel cu viața, în ciuda multor informații teologice academice. Chit că, din păcate, faceți cum faceți și mă dezamăgiți mereu. Sunt însă optimist! Când vă veți hotărî să depășiți duhul școlăresc al seminaristului de provincie (una a spiritului!, nu una geografică) și cînd în locul unor cuvinte goale veți trăi fie și o parte din conținutul lor, printr-o viață simplă de om și bărbat, atunci poate mă voi însenina și, de ce nu, vom discuta împreună o mulțime de lucruri. Deocamdată mă voi limita la același lucru, întrucât mă siliți: luați aminte, frate Igor, că pustiirea vieții, răutatea, prostia și nebunia sunt mai perfide și mai prezente ca oricînd în viața noastră, a creștinilor cu ifose! Nu cred să existe o ratare mai mare și mai urâtă a unui bărbat creștin decât această cădere în livrescul căruia noi îi dăm statut de viață, când în realitate e ditamai pietroiul pus în gura peșterii.

Smeriți-vă cu adevărat existența, frate Igor! De aici din locul meu se vede că delirați pompos și terfeliți Cuvântul cum rar am văzut la vreun coleg de pe forum. Liniștiți-vă, cu adevărat măcar un strop: începeți prin a renunța la răutatea și prostia manevrării textelor biblice de pe poziția unui înfumurat care disprețuiește viața simplă și pe semenii săi.
Începeți prin a fi un om banal, unul ca toți oamenii, și veți afla dinlăuntrul banalității, poate, și gustul unor fapte noi, cu adevărat excepționale și mântuitoare. Altminteri veți rămâne doar nebun, un nebun jalnic, dar vai nu unul în Hristos.
Acestea toate vi le-am spus din iubire. Ca să vă parafrazez, mai în glumă, mai în serios...
Reply With Quote