1. De rautati e plina lumea. E usor sa le faci/spui.
Un lucru bun insa este mai greu de facut...
2. Nu-mi amintesc cum am fost botezata. Probabil prin scufundare. Dar voi va mai amintiti de botezul vostru?
3. Stiu cum se face, am si povestit cum faceau inainte preotii. Am spus ca stiau, aveau practica si dexteritate in a nu face rau copilului. Astazi inteleg ca nu mai este asa. Este o mare frica pe ei la botez.
Am vazut mai degraba ca fac ceva intre scufundare si turnare pe cap. In sensul ca introduc copilul in apa in cristelnita si acolo il uda mereu pe cap. Am vazut si la botezul finutului meu si m-am uitat acum din nou si la poza cu botezul unei nepotici (preoti diferiti si batrani).
Mai stiu ca toti copiii urla la scufundarea in apa si...fac nevoile. Deci asa placut nu le-o fi.
In fine mi se pare o discutie exagerata, ca multe altele.
Mi se pare ca se pierde mereu esenta actului in sine, tot analizand modul in care se face.
4. Multumesc mult lui Mihnea pentru explicatii. Ca altii n-au stiut sa-mi spuna.
Da, nu-mi este prea clara problema asta cu ungerea si miruirea.
In credinta noastra se fac mai multe feluri de ungere: la botez, la sfarsitul slujbelor, la Sf. Maslu.
Eu stiu ca peste tot se foloseste ulei sfintit. Unii mai pun niste parfumuri.
Ah, stai putin, tu spui ca la slujba de Botez este si o ierurgie si o Taina (cu uleiul). Nu prea inteleg cum.
Da, mi se pare ca se unge copilul si inainte de a fi scufundat si dupa. Nu mai stiu. Am fost foarte speriata la botezul finutului. Copilul a plans mult, toti strigau la mine...
Da, stiu semnificatia botezului si rolul lui.
Exista o explicatie pentru care la unele confesiuni se face numai prin turnare pe cap?
In fine, ma retrag din discutie.
P.S. Am citit si linkul pus de Cristi. N-am inteles cine a scris acel articol. Dar este cam aiurea.
In schimb am recitit de aici
http://www.crestinortodox.ro/slujbe-...lui-72911.html
slujba Botezului.
Lipseste partea cu Crezul si lepadarea de Satana.
Mi-am reamintit in schimb si am priceput ungerea. Da, sunt doua ungeri, inainte si dupa scufundare.
Una este cu ulei, alta cu Sf. Mir.