Soția mea este dintr-un orășel din vestul țării. Populație în jur de 10.000. În esență, un sat mai mare, genul de localitate în care toată lumea cunoaște pe (aproape) toată lumea.
Ortodocși, majoritatea, există o parohie romano-catolică, o parohioară greco-catolică, penticostali, adventiști și acum de curând, din câte înțeleg, au apărut și niște iehoviști.
În condițiile acestea, nu mică mi-a fost mirarea acum câteva luni când pe o clădire din orășel, proaspăt zugrăvită în verde, am observat o firmă, destul de măricică, care spune așa: "Centru Cultural Islamic".
M-am grăbit să întreb pe mama soacră și pe tata socru, care sunt băștinași cu state vechi, ce se întâmplă. Am mai întrebat și alte cunoștințe din orășel, a întrebat și soția: sunt musulmani în oraș ? A cui e "Centrul" ? Care-i treaba ?
Răspunsurile au fost că nu știe nimeni niciun musulman în oraș, că nu se știe al cui e "Centrul" și în general nu se știe nimic.
O perioadă a dispărut firma de pe clădire și am crezut că a fost o greșeală. Săptămâna trecută firma a reapărut.
Incidental, clădirea e situată vis-a-vis de una dintre bisericile ortodoxe din oraș.
|