View Single Post
Vechi 14.07.2015, 10:29:35
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Nimic nu este îmtâmplător și cred că Dumnezeu îngăduie toate acestea, cu siguranță, pentru binele nostru, bine pe care noi nu întotdeauna îl vedem. Noi știm că, în decursul a două mii de ani de existență, creștinismul reînvie în raport direct proporțional cu încercările de a-l stinge. Paradox, nu?

Faptul că Sf. Apostol Pavel scrie "din lanțuri", că mai apoi avea să guste și cea de-a doua captivitate sub Nero, este foarte grăitoare pentru poziția clasică a creștinismului față de Cezar, ca reprezentant al autorității lumii acesteia. Apostolul Pavel tâlcuiește autoritatea lumii acesteia ca provenită din autoritatea lui Dumnezeu, și cine se împotrivește stăpânirii, lui Dumnezeu se împotrivește. Reacționismul este un păcat, este o atitudine fals religioasă. Din acest motiv, creștinii trebuie să dea Cezarului ce este la Cezarului și să se roage pentru el. Supunerea față de stăpânire este din rațiuni divine: din iubire universală de oameni și nu din oportunism sau frică...
Sunt de acord că nu trebuie să fim reacționari, că nu trebuie să ne antrenăm în lupte în care se pierd liniștea și harul. Dar cred și că suntem datori să nu fim absenți din lumea în care trăim și să aducem în ea lumina pe care ne-a dat-o Hristos. Adică să n-o punem sub obroc, pe ideea că trebuie să ne supunem stăpânirii. În vremea noastră nu mai vorbim propriu-zis de o stăpânire, ci de o administrație pe care noi o punem acolo; care ne reprezintă, care seamănă cu noi. Dacă noi am avea o conștiință luminată de Hristos, reflectată în faptele noastre, la fel ar fi și cei care ne conduc.

De aceea, cred că nu este greșit să formăm sau să ne încadrăm într-un curent de opinie pentru că Biserica trebuie să aibă opinie; și are, adesea influențând deciziile politice. Trăim în lume, chiar dacă suntem creștini, și, spre deosebire de începuturi, se cheamă că trăim chiar într-o țară creștină. Cred că ar trebui să o facem să și arate ca atare. Dar luptând, evident, cu armele specifice creștinului, fără a pierde pacea și dragostea.
Reply With Quote