Citat:
În prealabil postat de Mosh-Neagu
Adevărat vă spun că orice veți lega pe pământ va fi legat în cer și orice veți dezlega pe pământ va fi dezlegat în cer. Matei 18:18
O posibila consecinta ar fi exact condamnarea unui sinod, NU A UNOR SFINTI, stiut fiind ca din sinod, sfintii lipsesc de cele mai multe ori. Asta nu inseamna ca anatemizarea nu are putere, chiar nesfinti fiind. Din cate stiu eu, multi sfinti au luptat cu dragoste si nadejde in judecata lui Dumnezeu mai mult decat in a oamenilor.
|
Frate Neagu, noi ortodocșii spunem: Sfinții Părinți de la Sfântul Sinod Ecumenic 1,2,3,4,5,6,7,8,9. Chihar dacă ei nu sunt Sfinți canonizați atunci, majoritatea au fost canonizați ca Sfinți.
NU POȚI vorbi de condamnarea din partea unui Sinod. Acel Sinod este Sfânt. Fiindcă unde doi sau mai mulți sunt adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu cu ei. Dar ce zici unde-s adunați 381 ? De episcopi, nu oricine. Plinătatea harului episcopilor. ANATEMATIZAREA are putere și atunci când este dată doar de 2 episcopi, când ei sunt în comuniune cu ceilalți. Iar dacă unii mărturisesc diferit față de alții, se adună să vadă cine cum crede, cine e eretic și cine nu-i eretic. AȘA a fost scos eretic ORIGEN și cei ce-l urmau pe el. Și este eretic pe bună dreptate. Predestinația, apocastaza și preexistența sunt erezii, poate cele mai mari de după Arie, ce tăgăduiește Dumnezeirea Fiului.
Cine spune că ORIGEN nu ar fi eretic, acela se ridică împotriva Bisericii, învățăturii ei, dată de Sfinții Părinți și contra Sfintelor Sinoade și este anatema. Să nu fie.
Citat:
Se pare ca si pe-aici, multora le pasa mai mult decat ii este ingaduit unui biet om pacatos!!! Da, au fost si sfinti care au considerat erezie, unele lucrari si perceptii ale lui Origen, dar iarasi din cate stiu eu, nu l-au anatemizat pe Origen, ci au atentionat in mod vehement ratacirea.
|
Păcătosule NEAGU ! SFÂNTA BISERICĂ consideră pe Origen eretic. Nu un păcătos, nu eu și Cătălin și alții. Ci Biserica lui Hristos!
Sfintele Sinoade !
ORIGEN ESTE ANATEMATIZAT ! Dacă ți-e lene să citești, atunci vizionează, uite aici, ascultă măcar citirea anatemelor ce se citesc în Duminica Ortodoxiei (la Biserica Panaghia din Pireu, Atena, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Serafim de Pireu)
https://www.youtube.com/watch?v=VK7VJSWLLzI
Înfioară-te și nu mai apăra pe ereticul Origen ! Că toți care-l apără pe Origen, ajung în iad, cu tot cu el. Ai grijă să nu fie așa pentru frăția ta.
Citat:
Nu vreau sa intru in polemica pe aceasta tema si nu sunt nici pe departe origenist. Ma surprinde in mod neplacut faptul ca unii sfinti parinti fac trimiteri in invataturile lor la Origen (cel dinainte, evident), iar altii la Evagrie Ponticul (care habar n-am de ce erezie se face vinovat, intrucat trimiterile erau spre inteleptire, nu spre "asa NU").
|
Da, s-a publicat din opera lui Evagrie Ponticul, avem "cele 8 gânduri ale răutății", de către ecumeniști. Ecumeniștii sunt cei care strigă că Origen nu-i eretic, ei au reușit să bage pe Augustin în calendare, deși e eretic, ecumeniștii publică scrieri de "convertire la Iubire", cu chipurile că iubirea aia e Dumnezeu, cu D mare, dar nu-i, e dumnezeu cu d mic, adică e drac. Și ei vor să-l mascheze ca Dumnezeu cu D mare, că asta vrea și dracu, să fie în locul lui Dumnezeu. Și dacă în ceruri nu poate, măcar pe pământ.
Citat:
Ideea era alta; cati dintre noi se vor mantui si cati vom fi hrana pentru iad, Dumnezeu stie.
|
Greșit. Și noi știm. Nu se poate mântui un eretic. Biserica știe și ne spune și nouă prin Sfintele Sinoade și prin Sfinții Părinți, cine se mântuiește și cine nu. Creștinii se mântuiesc și toți ceilalți nu se mântuiesc.
Biblia însăși ne spune cine se mântuiește și cine NU se mântuiește. Sunt mii de exemple, amintesc doar câteva:
"
Și I-a zis cineva: Doamne, puțini sunt, oare, cei ce se mântuiesc? Iar El le-a zis: Siliți-vă să intrați prin poarta cea strâmtă, că mulți, zic vouă, vor căuta să intre și nu vor putea."
Luca 13, 23-24
"
Intrați prin poarta cea strâmtă, că largă este poarta și lată este calea care duce la pieire și mulți sunt cei care o află. Și strâmtă este poarta și îngustă este calea care duce la viață și puțini sunt care o află." -
Matei 7, 13-14.
"
De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu". -
Ioan 3, 5.
"
Și le-a zis Iisus: Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veți mânca trupul Fiului Omului și nu veți bea sângele Lui, nu veți avea viață în voi.
Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu are viață veșnică, și Eu îl voi învia în ziua cea de apoi.
Trupul este adevărată mâncare și sângele Meu, adevărată băutură.
Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu rămâne întru Mine și Eu întru el." -
Ioan 6, 53-56.
Dacă spunem că nu știm cine se va mântui, e o minciună ! Toată Biblia ar fi degeaba.