La Mănăstirea Dervent, județul Constanța, a debutat luni, o nouă ediție a Taberei internaționale de creație Dunărea și Dobrogea creștină. Evenimentul, aflat la cea de-a 10-a ediție, reunește până joi, 23 iulie, 22 de artiști plastici de pe ambele maluri ale Prutului.
Ediția din acest an a Taberei internaționale de creație Dunărea si Dobrogea crestină de la mănăstirea constănțeană Dervent reprezintă un proiect cultural desfășurat în parteneriat de către artiști români de pe ambele maluri ale Prutului si coordonat de către părintele arhimandrit Andrei Tudor, staretul Mănăstirii Dervent, si Alice Dinculescu, critic de artă, informează Biroul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului. Aflat într-un moment aniversar special, proiectul cultural al Mănăstirii Dervent, ce are loc anual cu binecuvântarea si sustinerea Arhiepiscopiei Tomisului, împlineste 10 ani de existentă. EdiÈia 2015 este dedicată românilor de pretutindeni către care se îndreaptă semnificatiile complexe generate chiar de titulatura evenimentului, și anume Dunărea si Dobrogea crestină. De la prezenta si implicarea Sfântului Apostol Andrei în starea religioasă din sentimentul social al comunitătii până la momente cruciale ale unei istorii profunde, Dobrogea emite semnalul unei mari rezerve culturale, al unei spiritualităti care îsi continuă existenta uimitoare. De aceea, artisti profesionisti români si plasticieni, invitati de pretutindeni, redefinesc într-o manieră proprie starea si simbolismul locurilor, întelesuri redeslusite ale mărturiilor arheologice, etnografice, culturale, îngrijite cu hărnicie si bună cunoastere de către truditorii mănăstirii, pentru care patriotismul si-a păstrat valoarea sa dintâi, și pe care au stiut să le identifice si să le păstreze pentru a oferi bucurie tuturor, a precizat Alice Dinculescu, critic de artă.
Evenimentul aniversar al acestui an, a mai subliniat Alice Dinculescu, semnifică, pentru Mănăstirea Dervent și pentru sfera culturală a contemporaneitătii artistice din tară si zona estic-europeană, sustinerea unui parteneriat creator româno-moldovenescâ. În ziua deschiderii Taberei internaționale de creație Dunărea si Dobrogea crestină a avut loc și vernisarea expozitiei de autor ce reuneste 43 de lucrări semnate de Ala Jalea Popa (desen, tehnică mixtă si gravură). Exponatele, donate mănăstirii, vor putea fi admirate de vizitatori pe simezele Muzeului mănăstiresc Petre Diaconuâ, timp de o lună. Cei 22 de artisti plastici care, la finalul taberei, vor îmbogăti colectia Mănăstirii Dervent sunt: Daniel Divrician, Gheorghe Muresan (sculptură), monah Efrem Băndărică, Gelu Costea, Mircea Costea, Elena Dinu, Nicoleta Drăgan, Eugenia Frigioiu, Sorin Ienulescu, Elena Martinov, Victor Rădulescu, Eusebio Spinu, Ioana Lavinia Streinu, Daniela Turcanu (pictură) si Ion Bârlădeanu (grafică), iar din Republica Moldova, Valentina Iachim, Ilie Lupu, Mihai Mireanu, Tatiana Novac, Mihai Prisacaru, Ana Tarasiuc si Dumitru Lungu.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Last edited by cristiboss56; 16.07.2015 at 21:55:47.
|