La noi in cartier unde ne-am mutat s-a sfintit de curand o bisericuta ( Sf Maria de pe calea Dudesti, langa scoala 80 din Dristor). Ea functiina de multi ani la subsol, dar acum de Duminica tuturor sfintilor, dupa Rusalii, s-a tarnosit si bisericanoua, de la etaj, si s-au tinut 40 de sfinte liturghii, in fiecare dimineata. Vor mai fi si maine, si poimaine ( duminca) si luni pe 20 iulie, de sf. Ilie.
Din pacate, eu am descoperit abia tarziu acest lucru, dupa inceputul lui iulie, si de ctae ori am ajuns, mi-a parut rau ca nu am vazut pe nimeni impartasindu-se, nici macar copii mici...( poate or veni duminca, nu am fost nicio duminca decand se tine slujba sus, ci doar mai demult cand se tinea la subsol si oricum am ajuns abia la predica, cred ca era ianite de Rusalii..). Ce pacat ca nu s-a intamplat acest lucru peste un an, sa am si eu fata botezata sa ma fi putut duce cu ea ! Si inca ce pacat ca nu eram si eu " copil cuminte", sa ma pot impartasi de pe acum...( unde stateam inainte, am obsevat ca multe femei, spre sfarsitul sarcinii, ss impartaseau mai des, in fiecare duminca, acum nu stiu daca se spovedeau inainte, sau daca sa se spovedeau tot acolo sau aveau alti duhovnici...)...cand ai duhovnicul in alta parte, cred ca e putin cam greu pt tine sa te poti impartasi asa de des, poate doar dacati-ar da o dezlegare pe termen mai lung, tinand cont de starea fiziologica in care te afli...( batran, bolnav, gravida, etc...)...iar ca sa te " muti" la un duhovnic mai aproape de casa...iarasi nu ti-e intotdeauna la indemana; poate ti-e rusine sa iti marturisesti iarasi toate pacatele la altcineva, sau poate ti-e rusine de vechiul duhovnic, sau crezi ca vei mai avea vreodata nevoie de sfatul dlui, sau nu vei fi multumit pe depin de cel nou si vei vrea sa te intorci...desigur cel mai usor credca e atunci cand nu ai pacate mari, care sa te " lege" de cineva prin marturisirealor, iar pentru " maruntisuri" te poti spovedi si obtine iertare, dezlegare, oricand la oricine...defapt se si spune ca daca un duhovnic te-a " legat" (= ti-a dat canon, te-a oprit de la sf impartasanie, pt anume pricina) doar el te mai poate ( sau asa e bine, asa trebuie) dezlega...
Last edited by fallen; 17.07.2015 at 12:55:49.
|