Citat:
În prealabil postat de Yasmina
Sfanturi de la Cuviosul Paisie Aghioritul
- Când ești osândit (este pentru că) probabil ai osândit și tu în trecut, drept pentru care îți achiți păcatul tău.
(Nikolaos A. Zournatzoglou, Mărturii ale închinătorilor. Cuviosul Paisie Aghioritul, volumul al II-lea, Editura Egumenița, pp. 91-92)
|
Referitor la această situație, Cuviosul spunea frecvent că e vorba de
legea acțiunii duhovnicești. Ceva gen acțiune și reacțiune în fizica mecanică, deși nu e tocmai așa...
Insista mereu în convorbirile sale duhovnicești (mai ales cu femeile sublinia acest aspect, nu știu de ce) că e foarte periculos să nu ținem seama de legea aceasta care se aplică neîncetat în viața noastră. E limpede, așadar, că nu doar pe pământ funcționează determinismul, ci și în relația dintre pământ și Cer.
Avem și noi o vorbă asemănătoare - "bine faci, bine găsești!" deși românul, care pe toate le începe bine pentru ca mai apoi să se lase momit întru stricăciune a pocit-o și pe asta, nu mai zic cum...
Am luat de multe ori aminte la această lege, așa cum mi-a părut căsemanifestă ea în viața mea și a semenilor. Remarcai, printre altele, că manifestarea legii nu e așa simplistă cum îmi părea la înmceput și că uneori lucrează pe căi foarte discrete, nebănuite. Și abia mai apoi înțeleg cum s-a manifestat una și aceeași lege dumnezeiască, în nesfârșitele ei modalități de exprimare, împlinirea ei strecurîndu-se prin timp, printre oameni și întâmplări într-un mod fascinant, uneori; de-a dreptul... șerpuitor ("fiți înțelepți ca șerpii!", când sunteți curați ca porumbeii, ca pe toate să le puteți duce la împlinire, înțeleg eu, depășind piedicile cu răbdare, smerindu-vă cu rugăciunea, neîncetat)
Toate cele bune,
Doamne ajută!