Este o intrebare inteligenta.
Patrundem semnificatia profunda a simbolurilor religioase atunci cand reusim sa iubim autentic agresorul.
Altfel, ramanem cu lectia neasimilata integral si corect.
"Agresorul" imbraca miriade de forme, de la cei care agreseaza fizic - la cei care agreseaza mental.
Putem avea impresia ca daca validam verbal niste simboluri este suficient (indiferent de religie). Insa, daca in interiorul nostru duhul nu este preschimbat in natura dragostei si a intelepciunii - nu suntem decat niste "chimvale zanganitoare".
A face bine unei persoane apropiate sau necunoscute este relativ usor. Nu necesita realizari spirituale deosebite, patrundere contemplativa, in special. Actul poate fi amorsat de un rationament minimal bazal: "bine faci - bine gasesti"; "este bine sa faci bine"...
======
In cazul agresorului situatia se schimba. Avem nevoie de realizari spirituale semnificative, ca sa schimbam perspectiva interna.
Bineinteles ca este benefic sa actionam si din instinct atunci cand pedepsim agresorul si aparam pe cel vulnerabil. Fapta este admirabila chiar daca nu iubim agresorul.
Insa, maturitatea, rafinarea spirituala presupune sa avem o perspectiva mai inalta, sa operam cu alta energie interna si viziune.
In primul rand este necesara transformarea duhului nostru intr-unul al dragostei pentru toata faptura, fara deosebire.
Aceasta realizare este necesara pentru ca atunci cand exercitam o actiune asupra agresorului - motivatia trebuie sa fie in natura dragostei.
Daca nu avem acest duh in noi, vom fi aprinsi spontan de "manie oarba", furie, ura.
Actiunea care poate fi exercitata asupra agresorului poate fi de doua feluri: blanda sau agresiva.
Agresivitatea aceasta este insa in natura iubirii, cu actiune vindecatoare simultana - asupra agresorului si asupra agresatului - sisteaza un proces degenerativ in continuumul agresorului si intrerupe suferinta agresatului.
Disocierea "bolii agresorului (compulsiunea de a agresa)" de "agresorul insusi" nu este o realizare facila. Pentru ca ea mai intai trebuie realizata intern, in interiorul nostru.
"Vederea bolii" presupune rafinarea vederii discriminative, presupune de asemenea vederea a ceea ce este "Adevarat".
Iar aceasta capabilitate este produsul unui efort contemplativ gradual, articulat si bine directionat.
__________________
Last edited by florin.oltean75; 18.07.2015 at 12:12:52.
|