View Single Post
Vechi 20.07.2015, 22:14:33
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Cei ce-și dau seama de viața ticăloasă ce o duc și voiesc s-o schimbe (deseori sunt biruiți și amăgiți de vrăjmași cu această armă: „După aceasta, după aceasta”, „Mâine, mâine”, „Întâi să fac aceasta și apoi mă voi apleca cu mai multă sârguință la darul lui Dumnezeu și la viața spirituală; să fac azi aceasta și mâine mă voi îndrepta”. Frate, aceasta este cursa vrăjmașului care a prins pe mulți și totdeauna prinde pe toată lumea. Cauza ei este lenevirea și ignoranța noastră, pentru că față de o astfel de cauză, de care depinde toată mântuirea sufletului nostru și toată cinstirea lui Dumnezeu, nu luăm toată energia și tăria noastră să zicem: „Acum, acum să duc viață duhovnicească, să mă pocăiesc, iar nu mâine”. „Acum” și „azi” sunt în mâna mea, iar „după aceasta” și „mâine” sunt în mâinile lui Dumnezeu. Chiar de ar fi în puterea mea „după aceasta” și „mâine”, ce cale de biruință și de mântuire ar fi aceasta ca întâi să doresc a fi rănit și apoi tămăduit, a face neorânduială și apoi a mă înțelepți?
De aceea, frate, de vrei să fugi de această amăgire și să învingi pe vrăjmaș, leacul cel mai bun este să te supui gândurilor bune și dumnezeieștii inspirații, care te cheamă la pocăință și să nu zici: „Am pus un termen și nu mă pot pocăi înainte”. Nu, fiindcă astfel de hotărâri deseori sunt greșite și mulți din cei ce s-au încrezut într-însele au rămas amăgiți și nepocăiți din diferite pricini.
Nicodim Aghioritul