Citat:
În prealabil postat de cristiboss56
....in acest sens va invit sa urmariti postarile mele ce fac referire la : CUVÂNT CĂTRE CREȘTINII ORTODOCȘI DESPRE INIMA OMULUI - Preot Dr. Ioan Mircea
|
Cristian, te rog frumos un link dacă se poate.
Despre inima omului aș avea mare nevoie să citesc o lucrare gen
monografie. Așa, școlărește, deocamdată...:)
Mulțumesc frumos, Doamne ajută!
P.S. Dincolo de variate lecturi în care, firește, discursul e centrat (nu neapărat explicit) asupra inimii omului - orice carte despre rugăciune, asceză, pocăință, a rămas în memoria mea o întâmplare hotărâtoare în privința începutului meu de convertire. Aș vrea să o prezint pe scurt ca să fac un pic mai deslușită nevoia mea și rugămintea de mai sus către tine.
Cu ani buni în urmă s-a întâmplat să mă întâlnesc cu un prieten preot. Prieten din copilărie și adolescență, unul dintre cei mai buni.
Pentru că nu ne văzusem de multișor, părintele a ținut să stăm la taifas în jurul (firește pentru prieteni vechi) întrebării "ce mai faci?"...:)
Aflînd starea mea, părintele s-a hotărât să îmi transmită insistent un mesaj. Aveam să pricep mai târziu, cu vremea, acest lucru...
Îmi spunea mereu: "Cezar, rugăciune! Trebuie rugăciune! Fă (cutare lucru) cu rugăciune!" - a insistat teribil de mult asupra acestui lucru.
Apoi, mă întrerupea punctînd: "Nu,.nu așa, ci asta se judecă cu inima..." sau "Citește Scriptura cu inima!..." etc.
La un moment dat mi-a spus ceva de genul: "Uite, o să îți dau o lucrare scrisă de Părinți numai despre inimă. Un tratat, cum spuneți voi, despre inimă." S-o fi referit la Filocalia? La "Pelerinul rus"? La monografia/culegerea/crestomația părintelui Cleopa despre rugăciune?....
Nu știu, atunci abia mijea atenția mea spre lucruri de acest fel, ca să zic așa...:) Iar părintele a plecat de mult în altă țară, nu l-am mai întâlnit de ani buni...
De aici un interes constant dar încă neonorat cum s-ar cuveni de a mă apropia de orice lucrare care are ca subiect explicit (desigur și implicit) inima omului. Caut, deci, acea carte în care Părinții au scris despre inimă. Și orice material centrat pe această temă.