Citat:
În prealabil postat de AGabriela
Drept ai grait, cu alte cuvinte trebuie sa te pui in pantofii celuilalt.
Cat in ceea ce ma.priveste cu.siguranta sunt multe alte cruci mai grele decat a mea si poatw mai sunt si altii care se confrunta cu framantarile pe care le am.si eu, de aceea tot vin pe.aici cu tot felulde "probleme" pe care unii cred ca.doar un "suflet de capra" le pot avea.
|
Suflet de capră avem cam toți, fii liniștită. De eram oi, vreunul, se simțea asta, răzbătea cumva pe undeva....
Ceea ce putem face, însă, din postura de capre, e să lăsăm coada mai jos și să căutăm să nu ne mai lăudăm cu râia noastră. Asta însemană să renunțăm, pe cât putem, la jalnicele obiceiuri lumești de a percepe viața noastră și a altora - de a ne lamenta dubios, de a face paradă cu necazurile noastre, de a ne preamări pe ocolite, viclean și stupid etc. Să renunțăm la jocuri psihologice de doi bani, pe scurt spus. (Cu atât mai mult la orice altă formă și nivel de joc psihologic.)
Ți-am mai transmis și cu alte prilejuri un anumit tip de mesaj pe care, îmi amintesc vag, l-ai călcat în picioare nu ca capra ci ca porcu. Așa îmi amintesc, n-are rost s-o dăm în dulcegării și prefăcătorie ieftină.
Mesajul nu era al meu, n-am inventat eu soluții și miracole ci, avînd habar despre ce vorbești, îți dădeam mai departe darul pe care îl primisem eu însumi și de care mă folosisem - cu nădejdea că îți va fi de folos ori măcar că îl vei avea onest în vedere.
Mai încerc încă o dată, chit că anticipez cam ce fel de reacție vei avea (sau poate mă înșel?):
Orice întâmplare ori situație a vieții noastre, fără excepție, merită și trebuie să fie pusă în raport cu voia lui Dumnezeu și cu lucrarea Lui pentru mântuirea noastră. Dumnezeu iubește pe toți oamenii și voiește să scăpăm din boală și moarte, să ajungem cu bine Acasă, să fim fericiți fiind sfinți. Absolut toate intervențiile Lui în viața noastră (și intervine mereu, dar asta e altă discuție) au ca scop pocăința noastră și sporirea duhovnicească.
Discursul și lucrarea Mântuitorului sunt duhovnicești, nu lumești.
Necazurile, pierderile, suferințele pot și trebuie privite, așadar, ca semn al proniei Tatălui nostru pentru noi. Ele comunică mereu un "ceva" salvator, sunt o tragere de mânecă, o atenționare și totodată un prilej, o "ușă" pentru a ne strecura din ograda caprei în Staulul Oilor. Prin Ușa Milostivirii. Iar pentru asta trebuie doar să lepădăm mândria de capră și să luăm, fie și ca încercare, apucăturile oii. Împrumutîndu-le o vreme, se întâmplă că ele încep să ne modeleze, să ne reconstituie. Dacă vrem! dacă ne lăsăm înmuiați și modelați! Iar dacă intrăm ca o capră între oi, nu-i bai - se va vedea repede și ne vom da singuri afară. Sau vom cere să devenim oaie, pentru a rămâne între oi - alegerea ne aparține.
Privind o situație din viața noastră cu ochii celui ce caută pe Domnul, dintr-odată ea capătă alt sens, lasă deschisă calea către un rod neasemuit de bun, înțelepțește/luminează/sfințește.
Un necaz este un dar neasemuit pentru om. Este prilejul ca, lepădînd ochelarii minciunii de pe ochii noștri (ochelari pe care poate nu i-am confecționat noi dar sigur i-am acceptat cu încântare, o vreme, precum copiii, distrați), să ne amintim de sfânta frică a lui Dumnezeu și să deprindem ce înseamnă că tatăl iubește pe fiul pe care îl ceartă/îl bate.
Omul are de ales în necaz: se preamărește pe sine sau Îl preamărește pe Domnul.
În primul caz, reacția lui e de revoltă, de neînțelegere, de scormonire, de suspiciune și protest, de refuz al părtășiei cu voia Domnului. Se lamentează, se preface că-i nevinovat ca porumbelu, se tânguie pentru, vai, ce i s-a întâmplat lui etc. Îi pare că pățaniile lui au un caracter excepțional, că nimeni sub soare nu a mai trecut prin așa ceva etc. Reflexe de capră.
În al doilea caz, omul ia aminte la sine, se cercetează prin "grilele de lectură" a vieții oferite de Biserică, tinde la rugăciune și spovedanie deasă, cere sfat (nu cu iscodire ori cu preamărire/laudă de sine prin beteșug - ce perversiune!, ci sincer, cu nevoie mare, cu plâns), își urăște sufletul, își simte inima ca pe un pietroi în ciuda emoționalității expresive de suprafață.
De ce să Îl preamărească omul pe Domnul? Din nenumărate motive dar în primul și în ultimul rând pentru a trăi. Pentru a reintra în Viață.
Iar toate acestea le găsim gătite nouă, slavă lui Dumnezeu, în Biserică. Ne așteaptă, precum uneltele oricărui om lucrător, înclinat spre hărnicie, ca să ne desțelenim ogorul. Nu putem trăi, nenutriți la nesfârșit, printre buruieni și pietroaie. Avem nevoie de o plugărie bună, mai întâi!
Să facem deci pasul din tindă, înlăuntrul Bisericii, cât mai suntem pe cale.
E ceva "pragmatic", cu totul pragmatic!
Doamne ajută!