În prealabil postat de Ioan_Cezar
Apelez la cunoștințele tale de biologie, Adrian.
Digestia, precum și alte funcții ale organismului prin care se întreține, sistemic (corelații mediate nervos, hormonal, umoral și prin factori locali tisulari) viața, trebuie mai întâi musai corelată cu metabolismul. Privită în sine, ruptă de rostul ei în organism și de legătura ei cu procesele metabolice mai cuprinzătoare, digestia poate fi act distructiv, da, unul entropic.
Cu toate acestea, dacă privim organismul ca sistem, sesizăm mai întâi că viața organismului (să ne limităm deocamdată la corpul omenesc) se menține prin conclucrarea a două procese de tip opus: catabolismul și anabolismul.
Astfel, deși într-o primă etapă, digestia realizează acte de distrugere a hranei (masticație, formarea bolului alimentar, acțiunea enzimatică hidrolitică a sucurilor digestive - saliva, sucul gastric, sucul intestinal, sucul pancreatic etc.), până la nivelul "analitic" de obținere a produșilor simpli asimilabili prin pereții mucoaselor digestive (aminoacizi, monozaharide, triglicerol și acizi grași, ioni, apă), ulterior tabloul metabolismului se completează cu procese de sinteză când, la nivel celular încep formarea proteinelor, a lipidelor și a macromoleculelor de tip glucidic precum și a unor compuși micști cu natură multiplă.
Iată așadar că tocmai în corpul nostru găsim, dacă ducem investigarea până la capăt, nu numai entropie ci și procese de sens invers, al căror efect este nu doar supraviețuirea, întreținerea scânteii de viață dar, lucru impresionant, creșterea și dezvoltarea organismului. Altminteri nici nu am putea noi să trecem de la stadiul de morulăși blastulă la ditamai corpul omului adult, capabil printre altele să răstoarne și munții...:)
Dar de ce să ne oprim aici cu cugetarea?
Să trecem oleacă și la analiza celeilalte componente a omului - sufletul.
Și aici, măcar cât a descoperit psiholoogia, dacă de teologie putem face pentru o clipă abstracție, găsim aceeași împletire: pe de o parte disoluție și moarte, pe de alta dezvoltare și creștere.
Mugurele psihologic al omului, care începe să se manifeste prin rudimentarele mișcări psihomotorii specifice bebelușului, cunoaște o complicare și dezvoltare uluitoare manifestată în planul operațiilor mintale (de la analiză și sinteză la raționamente analogice de mare complexitate și frumusețe), de la reacția elementară la un stimul până la fabricarea de teorii complexe ori paradigme extrem de abstracteși generale.
Ce să mai spun de uriașa activitate de sinteză și germinație transfigurativă care este activitatea creatoare? Pentru unii dintre creatori, aceasta echivalează, pe drept cuvânt, cât o sfântă Liturghie. Poetul Vasile Voiculescu, de pildă (deși găsim exemple încă mai copleșitoare în literatura lumii ori în muzică etc.) așa și făcea poezie: liturghisea.
În concluzie, nu găsesc nici un motiv să reducem jocul vieții, mirabila și tainica împletire de forțe ale stihiilor puse de Dumnezeu în Creația Lui, la componenta entropică. Ea face parte din jocul vieții, da, însă e doar o latură, o dimensiune, cu rostul și cu limitele ei.
P.S. Accentul pus de om pe componenta entropică a existenței însemană, pentru mine ca psiholog, un semn al depresiei ori, în planul credinței, de obicei necredință iar la cei care au experiat Harul, înseamnă deznădejde. Un proces de descompunere interioară până la faza cu defecația, se exprimă și în atitudinile mentale, proiectîndu-se asupra vieții și cosmosului. Nihilismul, legat de aceasta, așa ceva a și fost, printre altele: expresia oceanului descompunerii interioare în valuri de caca, formalizabile în limbaj filosofic.
|