View Single Post
  #95  
Vechi 26.07.2015, 19:30:46
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
totusi e vorba de sarbatoarea mortii unor persoane. Nu mai stiu daca am citit pe aici pe undeva, sau ni s-a spus la biserica, dar cineva spunea ca mai importanta este ziua mortii unui sfant, decat a nasterii sale.. De aceea astfel de zile sunt trecute in calendar si serbate. Doar 2-3 sfinti au serbata si data nasterii sau chiar a conceperii lor (Iisus Hristos, Maica Domnului si Sf. Ioan Botezatorul).
Desigur ca ziua mortii unui sfant, adica a nasterii aceluia pentru viata neinserata, este mai importanta. Asta nu inseamna ca e mai trista. De aceea, ziua Adormirii Maicii Domnului mai e numita si sarbatoarea de "Sfanta Maria mare", fata de ziua nasterii ei, cand e sarbatoarea "Sfanta Maria mica". Asta nu inseamna ca trebuie sa fim tristi.

Citat:
Am auzit pe multi care spun ca se tine post pentru ca sa rezolvi o problema, sau ca sa te faci bine, sau mai stiu eu, ceva personal.
Da, asa cum a fost postul de 40 de zile al celor din Ninive, ca sa indeparteze urgia lui Dumnezeu de la ei si ca sa potoleasca Sfanta Manie a Lui. Asa cum a fost si postul de 3 zile al Esterei, inainte de un eveniment pe muche de cutit, amenintator pentru viata ei si a altora. Acesta mai e numit, cu o sintagma mai sforaitoare "caracterul propitiatoriu al postului". In practica, preotul sau episcopul pot porunci un astfel de post ca sa avem ploaie, de exemplu. Mai poate fi, mai rar, postul ca multumire. Mai rar, fiindca noi mai rar ii multumim lui Dumnezeu, asa cum ar fi postul dupa ce luam un examen. Mai poate fi vorba de un post penitential. Postul Pastelui are un caracter evident penitential si tot asa are postul pe care ni-l poate cere duhovnicul inainte de a ne impartasi

Citat:
Dar eu am inteles ca postul este o jertfa personala adus din dragoste fata de o persoana, in special pentru Iisus Hristos si Maica Sa.
Ceea ce este comun tuturor felurilor de post enumerate, si inca altora, e faptul ca noi postim pentru noi. Ca sa ne fie noua bine. Noua si celor dragi. Postim pentru noi si pentru aproapele. In toate cazurile postul inseamna purificare. Sfintii, Maica Domnului si Dumnezeu Isusi nu au nevoie de postul nostru, ei sunt deja purificati, respectiv insasi sursa puritatii.

Citat:
Dar in post nu ai voie sa petreci in nici un fel, nici sa dansezi, nu canti, nu te duci la concerte si etc..
Spuneam ca nu ai voie sa te duci la petreceri cu dans. Atat. La o intrebare a unui credincios daca asta inseamna ca nu ai voie sa mergi la discoteca, preotul a raspuns afirmativ, motivand prin aceea ca dansul la discoteca este asimilabil petrecerii cu dans. Nu scrie nicaieri ca nu ai voie sa mergi la cursuri de dans, de exemplu. Nici ca nu ai voie sa mergi la concerte. Ori sa mergi sa vezi "Giselle". Nici sa nu canti. In parohia mea, se canta la Sfintele Slujbe in post tot cat se canta si la cele din afara postului.


Citat:
Si esti privit ciudat, ca neadaptat social. Si da rau si la CV.
Crestinii oricum sunt priviti ca ciudati, ca neadaptati social. Din punctul de vedere al lumii, asa si este. Sa nu uitam ca punctul de vedere al lumii nu este punctul de vedere al lui Dumnezeu.
In curand, cand va incepe marea persecutie, a fi crestin oricum va da foarte rau la CV. In unele locuri din Occident, deja da rau inca de pe acum. Si, avand in vedere ca Ro e tara emergenta nu numai economic, peste cel mult 10 ani tot asa va fi si in Ro. Daca tineti mult sa aveti un CV pe care lumea sa il aprecieze, atunci e bine sa nu postiti. Daca, totusi, o faceti, e bine sa paziti acest secret.

Citat:
La noi la biserica se mai intampla un lucru - serbarea de Mos Craciun pentru copii si de Craciun a adultilor se face in post. Ca nu se poate altfel.
Este asa un fel de autoflagelare. Ori e post, ori e sarbatoare.
Tocmai va spuneam ca "post" nu e in opozitie cu "sarbatoare". Unele sarbatori cad sistematic in post. Bunavestire, de exemplu. Dar daca, la dv la biserica, prin "serbarea de Craciun a adultilor" se intelege dans in zi de post, atunci avem un exemplu ca la carte de incalcare a postului, eventual la indemnul preotului. In astfel de cazuri, credinciosul trebuie mai intai sa aiba o discutie cu preotul sau, apoi, daca discutia nu e lamuritoare, sa il reclame la episcop. De aceea aveti episcop, adica, literalmente, "cel care vegheaza deasupra".

Citat:
Ma mai intreb, ca tot a aruncat cineva mai sus vorba cu porcul, cum se face totusi la tara cu postul. Zice ca tin taranii postul si povesti frumoase, cum fac ei totul. Toate bune si frumoase. Dar porcii nu se taie de Craciun ci pana atunci. Fix in post. Ignatul este pe 20 decembrie, deci in post. Este ziua taiatului porcilor la tara din cate stiu.
Cred ca ati citit prea multa literatura semanatorista, despre taranul roman care e bun, ospitalier si credincios. Ignatul este o sarbatoare lumeasca, ce nu mai are de mult nicio legatura cu Sfantul Ignatius, care nu ar fi conceput sa duca o bucata de porc la gura in zi de post.

Romania, Franta si, fara indoiala, Germania sunt tari descrestinate, pentru a caror reevanghelizare trebuie sa luptam, in calitate de soldati ai lui Cristos si colaboratori ai apostolilor, care sunt episcopii nostri. Dar, lupta trebuie sa inceapa mai intai cu noi insine. O buna metoda de lupta este postul de care vorbim.
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 26.07.2015 at 19:34:35.
Reply With Quote