Ev. Matei 20, 1-16
Zis-a Domnul pilda aceasta: asemenea este împărăția cerurilor unui om stăpân în casa sa, care a ieșit dis-de-dimineață, ca să tocmească lucrători la via sa; și învoindu-se cu lucrătorii cu câte un dinar pe zi, i-a trimis în via sa. Ieșind apoi pe la ceasul al treilea, a văzut pe alții stând în târg fără lucru și le-a zis și acelora: duceți-vă și voi în vie și ce va fi cu dreptul vă voi da; iar ei s-au dus. Ieșind iarăși pe la ceasul al șaselea și al nouălea, a făcut la fel. Pe la al unsprezecelea ceas, ieșind iarăși, a găsit pe alții stând fără lucru și le-a zis: de ce ați stat aici toată ziua fără lucru? Ei i-au răspuns: pentru că nu ne-a tocmit nimeni. El le-a zis: duceți-vă și voi în via mea și ce va fi cu dreptul veți lua. Iar când s-a făcut seară, stăpânul viei a zis către ispravnicul său: cheamă pe lucrători și le dă plata, începând de la cei de pe urmă până la cei dintâi. Deci, venind cei de la ceasul al unsprezecelea, au luat fiecare câte un dinar. Când au venit cei dintâi, socoteau că vor lua mai mult, dar au luat și ei tot câte un dinar de fiecare. După ce au luat dinarii, cârteau împotriva stăpânului casei, zicând: aceștia de pe urmă au lucrat numai un ceas și la plată î-ai făcut deopotrivă cu noi care am dus greul și zăduful zilei. Dar el, răspunzând, a zis unuia dintre ei: prietene, nu-ți fac nici o nedreptate; oare, nu cu un dinar te-ai învoit mine? Ia-ți ce este al tău și pleacă. Dacă voiesc să-i dau și acestuia de pe urmă ca și ție, oare, nu-mi este îngăduit să fac ce voiesc cu ale mele? Sau ochiul tău este pizmaș, pentru că eu sunt bun? Tot așa vor fi cei de pe urmă întâi și cei dintâi pe urmă, că mulți sunt chemați, dar puțini aleși.