Dincolo de intenția de a elogia din nou pe unul dintre scriitorii mei preferați, Graham Greene, voi readuce în atenție romanul său "Puterea și Gloria", unde putem găsi, de citim cartea, povestea exemplară a unuia dintre puținii oameni care mai pot și mai știu să iubească jertfelnic.
Nu cunosc orientarea religioasă a autorului american. Nu știu de este ortodox ori catolic, budist ori musulman, agnostic sau ateu. Știu însă că a scris câteva cărți pe care le consider excepționale, opere de înaltă măiestrie a scriiturii, de un rafinament estetic uluitor și cu un mesaj omenesc (dumnezeiesc?) demn de un laureat al Premiului Nobel (ori al Împărăției). Din câte îmi amintesc, G.G. nu a primit acest premiu (care se acordă pe multiple considerente, în urma unei politici bine orchestrate) dar a fost un model pentru alți laureați, de pildă pentru prolificul și hiperlucidul G.G. Marquez, așa zisul creator exemplar al "realismului magic".
*
Atmosfera cărții pe care o evoc aici este, ca și în alte scrieri ale autorului, una a descompunerii sufletești, a mizeriei morale, a întunericului. O lume sfâșiată de răutatea ei copleșitoare, o lume a zdrențăroșilor sufletești, un univers al tenebrelor căruia te miri că nu-i afli mai repede sfârșitul. Nici un fapt luminos nu pare a-și mai face locul vreodată în acest loc al tuturor tâlhăriilor și mizeriilor imaginabile ori, uneori, grație imaginației fecunde a scriitorului, pentru mine inimaginabile...
În cărțile lui Graham Greene, oamenii sunt hotărârîți să se distrugă pe sine și unul pe altul. Deznădăjduiți și însingurați, ei lasă liberă calea urii. Ura este atotputernică, viciile stăpânesc sufletele și relațiile, batjocura este generalizată. Iubirea, însă, nu lipsește cu totul. Ea se strecoară lin, abia ghicit, prin fibrele atmosferei de moarte și sânge, printre toate blazările, ororile și ițele absurdului și nonsensului.
În "Puterea și Gloria" întâlnim iubirea camuflată măiastru, înlăuntrul celor mai tainice metereze, în persoana ultimului preot al lumii, cel mult fugărit și, într-un final, ucis ca martir.
*
Omul acesta este ultimul preot din țara lui. Toți ceilalți au fost omorâți de puterea dictatorului zilei ori s-au lepădat, cu frică mare, de demnitatea lor preoțească, de slujirea cea sfântă. Cu toții, până la ultimul, au fost smulși lumii, iar oamenii care au mai rămas credincioși în Hristos își pun toată nădejdea în preotul vagabond, despre care se zvonește că ar călători neștiut din sat în sat, de toți ascuns, vizibil doar cu ochii credinței și avînd neatinsă (cred oamenii) puterea de a boteza, de a învăța, de a spovedi, de a mărturisi, de a cununa, de a înmormânta creștinește vreun om...
El nu este un virtuos. Cu atât mai puțin este un preot vrednic. Nu numai că bea vinul hărăzit cuminecăturii (are patima băuturii), dar se arată laș, leneș în cele duhovnicești (nu îl găsim rugîndu-se, nu se prea omoară cu cateheza, nu ține discursuri evlavioase, nu tâlcuiește Scriptura, nu pomenește pe Sfinții Părinți, nu se grăbește să boteze, să cunune, să sfințească ci se lasă cu greu când e rugat de oameni).
Vrea doar să bea, cât mai mult vinars, și să nu fie prins de urmăritorii săi. Ar vrea să moară, să se termine odată cu chinul lui de fugar urât și de urmăritori și de oamenii care se tem că vor fi împușcați dacă se afla că preotul a atrecut prin satul lor... E laș. Nu poate fi ceea ce este, nu poate face actul martirajului. Nu poate nici măcar săse lase prins. Îi e frică de moarte... Se știe păcătos, îi e dor de fetița lui (act nedemn, acest preot catolic a căzut în păcat în tinerețile lui și undeva în lume are o fetiță teribilă, un drac de copil, o răutate desăvârșită... de care lui îi e dor, îi e milă, o iubește - probabil e ultima persoană din lume pe care o mai iubește deplin), se gândește la credincioșii care încă mai au nevoie de el... Și astfel nu se hotărăște să moară, își prelungește singur agonia...
*
Igor, citește această carte defăimată de unii dintre "înalții", poate prea înalții dreptmăritori creștini și, cu teama că te vei îndrăci dacă o citești, că te vei sminti și că nu vei mai fi un ortodox atât de exemplar - poate vei găsi acolo un bob din iubirea pe care, de vei ajunge păstor al micii turme încredințate de Hristos, nu o vei mai pierde niciodată.
Igor, uneori din miezul noroiului cresc nuferi albi și ghiocei.
De vei voi să fii grădinarul Domnului și să îi oferi, prin oamenii îngrijiți de tine, nuferi și ghiocei - musai ia aminte și la universul noroiului omenesc. Cu riscul, desigur, să te înghită mocirla.
Dar cine nu își asumă acest risc și nu învață să îl depășească, va putea oare vreodată să îi învețe pe alții cum să procedeze pentru mântuirea lor?
P.S. Îngăduie-mi un sfat: de vrei să fii păstor de oameni, nu mai scrie/spune/gândi niciodată că te interesează mântuirea mea mai mult decât mântuirea ta. Nu de alta, dar s-ar putea să cred că ceea ce tu încerci să îmi livrezi mie, pe tine de fapt nu prea te atrage. Uite, dacă eu îți spun că nu mă interesează cât de bine sau cât de prost joc șah, ori că îmi pasă prea puțin de calitatea jocului meu - tu ți-ai da copilul să ți-l antrenez eu?
Și invers, de vrei să prețuiesc ceva, arată-mi mai întâi tu, care mă păstorești, cât de mult prețuiești acel ceva. Nu îl mai denigra în fața mea că altminteri te trezești ca țăranul acela care, ducîndu-și măgarul la târg să îl vândă îi scotea în evidență beteșugurile, împotriva, parcă, a intenției de a-l vinde. Mai știi ce a răspuns el când a fost întrebat de ce își denigrează măgarul? ("Ca să-l fac de râs, fir-ar..., ca să-l fac de râs, d-aia!")
|