Citat:
În prealabil postat de unu_oarecare
Vreau să întreb Č™i eu ceva. Azi am fost la Biserică, ceea ce fac foarte rar, Č™i după slujba preotul a împărČ›it asa cum se face,anafura. Fiecare avea un Č™erveČ›el, o hârtie, o pungă în care preotul punea anafura cu mâna lui. Eu nuam avut nici un Č™erveČ›el Č™i am întins mâna să îmi dea aČ™a, dar el mi-a zis să iau din coČ™ul ală, cât vreau eu....i-am zis saru-mana părinte Č™i mi-am văzut de drum, cum se zice. Nedumerirea mea e... De ce nu mi-a dat el ....?!?!?!
Va mulČ›umesc de lămurire Č™i va doresc numai bine Č™i Domnul să aibă grijă de noi toČ›i!
|
Din cate cunosc eu(s-ar putea sa ma insel) la noii ortodocsii anafura este paina ramasa
dupa ce s-au prefacut preacinstitele daruri in Sangele si Trupul Mantuitorului in
urma Epiclezei.Asta inseamna ca anterior Epiclezei, prea-Sfiintitele Daruri, au fost facute
tocmai din aceasta paine .Asta inseamna ca
inainte Epiclezei, aceasta paine este Sfiintita si Binecuvantata de Duhul Sfant in urma
rugaciunilor speciale, facute de catre preot.Asta inseamna ca anafora nu este nicidecum
paine obisnuita si nu oricina are voie s-o ia.Aceea paine a fost oferita inaintea lui Dumnezeu, inaintea Tronului Sfintei Treimi.Nu este oricefel de paine.
Din aceasta cauza, au voie sa ia anafora numai cei care sunt fie spovediti, fie impartasiti.
dar nu oricum.
Cei care sunt doar spovediti au voie sa ia anafora, doar daca au luat inainte aghiasma mare.Ai voie sa iei aghiasma mare doar daca esti spovedit si la timpul curent nu te aflii
intr-o ispitire mare sau nu te macina patimii.
Orice preot isi stie parohia(adica starea duhovniceasca a fiecaruia).Faptul ca te-a lasat
pe tine sa iei anafora, inseamna ca preotul nu stie nimic de starea ta duhovniceasca
(spovedit/impartasit) si atunci se fereste sa-ti puna in mana anafora , prin asta
ferindu-se pe el sa faca un mare pacat si ferindu-te pe tine de la ispita foarte mare.
(anafora este binecuvantata de Duhul Sfant, iar Duhul Sfant nu isi face locas acolo unde
nu este curatie.)
De aceea te-a lasat pe tine sa iei, pt ca tu esti responsabilul actiunilor tale.Cum preotul
nu te cunoaste, rezulta ca daca iti iei anafora nefiind spovedit/impartasit, preotul
nu are nimic pe constiinta.In plus nu se face vinovat de ispitire.
Acum ai inteles de ce pe tine te-a lasat sa iei tu , si nu ti-a dat ?
In plus, este obligatoriu ca atunci cand se ia anafora corul/strana sa canta imnuri
heruvimice, pe toata durata impartirii anaforei.
Anafora simbolizeaza trupul Sfintei Nascatoare de Dumnezeu.
Sigur la alte religii, anafora este paine obisnuita, pt ca... cam asta e.Adica, acolo unde
nu este Duh Sfant , nu are Cine s-o binecuvanteze si prin urmare paine a venit, paine a
plecat.