View Single Post
Vechi 06.08.2015, 11:40:59
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Romantismul călește sufletul într-un mod surprinzător, mai mult chiar, el corespunde naturii feminine. Nu limitați literatura – desigur, modelele ei clasice, de calitate. Povestiți-le fetelor despre rudele și prietenele dumneavoastră, pe care le considerați modele demne de imitat.
Amintiți-vă de istoria noastră și de cea străină – sunt nu puține exemple de bunătate, curățenie, dăruire, caritate feminină.
Puneți mai des fetița în situația în care trebuie să aibă grijă de cineva.
Interesante afirmații și, aș zice, în acord cu realitatea feminină, ba chiar și cu natura masculină - îndrăznesc să spun.
Să nu vă supărați pe mine, prea tare, dacă spun că Hristos și toți sfinții Lui sunt un pic romantici...:) Și că Domnul, repet de câte ori am ocazia, e un mare poet - cel mai mare.
Dar în ce sens vorbim despre romantism și romantic? Să fie vorba despre dulcegării sentimentale, despre înclinația (morbidă) spre visare, despre gustul pentru "absolut" pe care îl întâlnim cel mai adesea la unele dintre profele de "română"?
Sau poate despre evoluția eroului până la cer urmat de prăbușirea bruscă?....

Eu aș vedea acest romantism ca pe o înclinație a inimii și a întregii vieți sufletești către frumusețe, mai întâi. Către delicatețe, gingășie, bun-gust, acuratețe. Către onestitate și dăruire de sine. Către o dragoste care nu se împiedică de nenumăratele piedici meschine, mărunte, precum nu se împiedică nici de perspectiva sacrificiului, a dăruirii totale. Dincolo de fricoșenia ordinarului din om... Către rodnicie prin alipirea de blândețea luminoasă a Adevărului. Către muzica îngerească a Vieții, fără de care nici nu îmi închipui Poezia.
Trebuie că este multă bărbăție în feminitatea de acest fel... După cum e feminitate în virilitatea autentică, matură, lucidă. Tandrețea face casă bună cu toate virtuțile. E un parfum doveditor al lor. Și un întăritor care le poartă peste granițele capriciilor efemere...

*
Fetițele, am avut ocazia să remarc, au tendința înăscută să poarte de grijă unei făpturi. În timp ce băieții năzuiesc să exploreze mai mult și să cucerească.
Iar a purta de grijă implică mereu tocmai a explora și cuceri (natura umană, limitele etc. - în tine mai întâi! în tine!), după cum a explora și cuceri se poate face cu tandrețe. Dealtfel, acestea sunt și ingrediente ale "intimității", despre care tind mereu să vorbesc dincolo de accepțiunea căzută, vulgară, schimonosită a termenului.
*
Toate eroinele lumii sunt frumoase. Toate femeile care iubesc sunt frumoase. Toți oamenii care iubesc sunt frumoși. Strălucirea virtuților lor, în împletire mereu, ca o coroniță veselă din flori de câmp, este cea care le conferă frumusețea. Și ce altceva sunt aceste însușiri care bucură inima celui care are parte de frumusețea unei femei, decât roade ale darurilor Duhului în om, între oameni?

Last edited by Ioan_Cezar; 06.08.2015 at 14:39:17.
Reply With Quote