View Single Post
Vechi 08.02.2008, 21:36:43
tot_jean tot_jean is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.01.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iustin44
Noi venerăm pe sfintii lui Dumnezeu pentru ca ei sunt prieteni si casnici ai lui Dumnezeu, după cum este scris: Voi sunteti prietenii Mei, daca faceti ceea ce va poruncesc (loan 15, 14). lar despre Avraam citim de asemenea: Si a crezut Avraam lui Dumnezeu si i s-a socotit lui ca dreptate si a fost numit prieten al lui Dumnezeu (lacov 2, 23). � Si marele Apostol Pavel scrie efesenilor: Deci, dar, nu mai sunteti străini si locuitori vremelnici, ci sunteti împreuna cetateni cu sfintii si casnici ai lui Dumnezeu (Efes. 2, 19). Asadar, ca pe niste prieteni ai lui Dumnezeu si casnici ai Lui îi cinstim (venerăm) pe sfinti. încă mai stim că sfintii sunt proslaviti de Dumnezeu în ceruri (Luca 20, 36); sfintii vor judeca lumea (I Cor. 6, 2; Matei 19, 28; Evrei 12, 22-23); sfintii, înca pe pămant fiind, aveau darul proorociei (III Regi 14, 1-17), vezi si proorocia lui Elisei asupra lui Ghiezi (IV Regi 5, 25-27). Sfintii, încă în viata aceasta fiind, se rugau lui Dumnezeu pentru oameni. Astfel, Avraam s-a rugat pentru Abimelec (Fac. 20, 7), Moise s-a rugat lui Dumnezeu pentru popor s.a.

Sectarul : Dar cum pot sfintii si îngerii sa fie mijlocitori la Dumnezeu pentru mantuirea oamenilor, de vreme ce noi trebuie sa asteptăm mantuirea numai de la Hristos, Mantuitorul si Mijlocitorul mantuirii noastre, dupa cum este scris: Si întru nimeni altul nu este mantuirea, căci nu este sub cer nici un alt nume, dat între oameni, în care trebuie să ne mantuim noi (Fapte 4, 12)? Asadar nu este nevoie să ne adresam sfintilor, cand vrem sa dobandim mantuirea.

Preotul : Dimpotrivă, acest lucru este prea de nevoie, căci sfintii lui Dumnezeu au posibilitatea, în cer, de a mijloci la Dumnezeu pentru oameni si de a contribui la mantuirea acestora. Aceasta se arata luminat din cuvantul Apocalipsei, care.zice: Si cand (Mielul) a luat cartea, cele patru fiinte si cei douăzeci si patru de bătrani au cazut înaintea Mielului, avand fiecare alăută si cupe de aur pline cu tamaie, care sunt rugăciunile sfintilor (Apoc. 5, 8). Asadar rugaciunile sfintilor sunt duse la Dumnezeu, iar sfintii nu se roaga numai pentru ei, ci si pentm oameni, dupa cum am aratat mai sus ca s-a rugat Avraam pentru Abimelec, Moise pentru popor si dupa cum se ruga marele Apostol Pavel pentru crestinii din Filipi, catre care scrie: Multumesc Dumnezeului meu, ori de cate ori îmi amintesc de voi, caci totdeauna, în toate rugăciunile mele, ma rog pentru voi toti, cu bucurie (Filip. 1, 3-4). Si iarasi: Multumim lui Dumnezeu totdeauna pentru voi toti si vă pomenim în rugăciunile noastre, aducandu-ne aminte neîncetat, înaintea lui Dumnezeu, Tatal nostru, de lucrul credintei voastre... (I Tes. 1, 2-3). Si iarăsi: Pentru aceasta, ne si rugam pururea pentru voi, ca Dumnezeul nostru să va facă vrednici de chemarea Sa... (II Tes. 1, 11). Si iarasi: Nu încetez a multumi pentru voi, pomenindu-vă în rugăciunile mele, ca Dumnezeu... sa va dea vouă duhul întelepciunii... (Efes. 1, 16-17). Si iarăsi: Aceasta si cerem în rugaciunea noastra: desăvarsirea voastră (II Cor. 13, 9). lar lui Timotei îi scrie: Multumesc lui Dumnezeu, Caruia ii slujesc din sîrămosi, cu cuget curat, că te pomenesc neîncetat, zi si noapte, în rugăciunile mele (II Tim. 1,3). De asemenea, în Vechiul Testament este scris: ...iar robul Meu, lov, să se roage pentru voi; din dragoste pentru el, voifi îngaduitor, ca sa nu Mă port cu voi dupa nebunia voastră, întrucat n-ati vorbit despre Mine asa de drept cum a vorbit robul Meu, lov (lov 42, 8). Deci iată, din cele de pana aici se vede clar că sfintii au posibilitatea să mijlocească la Dumnezeu cele spre mantuirea noastră, precum si faptul că ei si în viată, cat si după moarte, se roagă în cer pentru cei de pe pămant, mijlocind pentm ei cele spre folos, după cele scrise în Sfanta Scriptură: Acesta este iubitorul defrati, proorocul lui Dumnezeu, leremia, care mult se roagă pentru popor si pentru sfanta cetate (II Mac. 15, 14). Si Daniel prin vedenie se ruga lui Dumnezeu (Dan. 10, 11-21). De asemenea, Dumnezeu trimite pe îngerii Săi în ajutorul celor ce se roagă Lui (Fac. 24, 7). Dumnezeu trimite pe îngerul Său la Daniel si îl scapă din gura leilor (Dan. 6, 23). Si marele Apostol Pavel arată că îngerii sunt slujitorii lui Dumnezeu, pe care El îi trimite spre ajutorul celor ce vor să mostenească mantuirea (Evrei 1, 14). Cine primeste pe sfinti, primeste pe Hristos (Matei 10, 40-41). Asadar, din mărturiile scripturistice de mai sus ti-am arătat că sfintii si îngerii pot să mijlocească la Dumnezeu pentru noi, oamenii, prin rugaciunile lor, ca niste prieteni ai lui Dumnezeu (loan 15, 14), ca niste iubiti ai lui Dumnezeu (Dan. 10, 19) si ca niste casnici ai lui Dumnezeu (Efes. 2, 19).
bun.
am zis ca toata lumea cinsteste pe SFINTI.
da te rog incearca sa subliniezi......de unde pina unde Sfintii ne pot acorda mijlocire?
Reply With Quote