Citat:
În prealabil postat de delia31
Back on topic
Ok, pt. un prunc in pantece, nu e impartasanie in mod direct cu Trupul si sangele Lui Hristos, in acceptiunea strict euharistica a termenului.
|
M-as bucura sa poti faci si pe altii sa inteleaga asta.
Desi nu sunt foarte sigur ca inteleg ce intelegi tu prin "acceptiunea strict euharistica a termenului"
Dar fa-ma sa inteleg pozitia ta. Nici comuniune prin har cu Duhul Sfant nu are acel prunc decat daca mama e receptiva la har?
Cred ca si "comuniune e mult spus" dar n-am baze sa o exclud.
Indirect poate fi afirmata Biblic, dar nu legata de Sf. Impartasanie sau de o stare deosebita a mamei, ci mai degraba tine de nsite alegeri facute de Dumnezeu pentru niste persoane exceptionale.
Cum crezi ca fallen a inteles tocmai invers din spusele preotului ei, cum ca doar bebelusul ei are atingere cu harul, pe cand ea, nicidecum?
Poate asa a vrut sa inteleaga sau poate chiar asa i s-a spus din anumite considerente pedagogice, spulberate de discutia de fatza care ar putea fi si un argument pentru "de ce sa nu spunem altora ce se intampla la Spovedanie".
Citat:
Ce inseamna a fi receptiv la har in situatia mama+prunc in pantece? Constientizarea? Plus in cazul mamei e nevoie de cainta si curatirea in prealabil prin spovedanie. Dar copilul?
|
Sf. Impartasanie nu lucreaza la fel la toata lumea, poate esti de acord cu asta, ci in functie de receptivitatea fiecaruia.
In unele cazuri, dupa cum spune Sf. Scriptura poate actiona chiar negativ, "receptivitatea" fiind de asemenea natura.
In ceea ce il priveste pe copil, inclin sa-i dau dreptate dl. Mihnea Dragomir, speculam cam mult si intr-o directie gresita daca presupunem ca este atins prin procesul digestiv de Sf. Impartasanie.
Pentru aceasta pozitie, chiar nu avem nici cel mai mic sprijin in Sf. Traditie, acum nu de pe pozitia unui atotstiutor in domeniu, dar vad ca altii mult mai cunoscatori n-au putut aduce nici un argument in acest sens ba chiar dimpotriva (confirma intuitia mea).
Citat:
Daca tresaltarea lui Ioan Botezatorul in pantece la simtirea harului ar fi “destinata” doar alesilor, de ce recomanda Biserica impartasirea mamei insarcinate? Nu si pentru copil?
|
Cred ca doar pentru mama e suficient.
Binele copilului este indirect.
Pentru pozitia conform caruia si copilul s-ar
Impartasi indirect avem din pacate doar un autor si un citat.
Si destule argumente de bun simt contra.