View Single Post
Vechi 11.08.2015, 19:39:58
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Catalin, daca-mi permiti, eu inteleg ca avem aici doua aspecte:
1. Prezenta reala a Trupului si Sangelui lui Hristos in Euharistie, lucru pe care nu-l contesta niciun ortodox
si
2. Metabolismul acestui Trup pnevmatizat al lui Hristos, care odata ingerat si asimilat in trupul nostru, nu trebuie cugetat trupeste. Fiindca n-are nimic de-a face cu metabolismul oricarei substante cunoscute pe care ar putea-o manca omul pe lumea asta.

La acest al doilea aspect, as zice eu ca e de cugetat.

Nu vorbim de metabolizarea painii facuta din faina, drojdie si apa si de circuitul substantelor nutritive prin sistemul circulator si digestiv, ci de metabolizarea unei Paini vii care s-a pogorat din cer, si care depaseste orice process bio-fizico-chimico-fiziologic.
„Eu sunt Pâinea vie, care s-a pogorât din cer. Dacă mănâncă cineva din pâinea aceasta, va trăi în veac; și pâinea, pe care o voi da Eu, este trupul Meu, pe care îl voi da pentru viața lumii.” (Ioan 6, 51)

Nu cred ca are cineva pretentia ca poate descrie stiintific ce se intampla dpdv fiziologic/anatomic/biologic cu Trupul pnevmatizat dupa ce un credincios s-a impartasit cu acesta.
Eu cred ca nu se poate vorbi de circuitul substantelor componente in sistemul digestiv.

Si aici, n-ar strica, cred, sa ne reamintim rugaciunea rostita de preot in Altar: "Se sfarama si se imparte Mielul lui Dumnezeu, Cel ce se sfarama si nu se desparte
"

Ce am putea intelege de aici? Ca Trupul euharistic, pnevmatizat al lui Hristos, desi se frange si se imparte in mai multe parti pentru a fi oferit separat fiecarui credincios in parte, totusi ramane intreg, neimpartit si nedespartit, asa incat nu putem vorbi de vreun circuit bio-chimico-fiziologic al componentelor materiale. Fiindca nu e vorba de vreo materie cunoscuta, ci de materie impregnanta in fiecare molecula de Duhul Sfant si nu cade sub incidenta legilor lumii de aici. E Trupul Facatorului Legilor.

Spre deosebire de orice materie care se descompune in elementele organice din care e alcatuita, pana la a se face una cu tarana, Trupul pnevmatizat al lui Hristos, nu doar ca nu se descompune organic, ci il face pe omul facut din lut una cu cerul.

Asadar, procesul e invers. Nu Trupul Pnevmatizat al lui Hristos redevine materie divizibila in substantele materiale constitutive, ci din contra, fiinta noastra divizata si divizibila, atat material, cat si spiritual, incepe incet-incet sa se uneasca in alcatuirea ei cu Cel Indivizibil.

De curiozitate, tu ce stii referitor la metabolismul hranei inainte de cadere? Sa nu fie vreo legatura cu faptul ca in Rai, inainte de cadere, fructele cu care se hraneau Adam si Eva, erau deopotriva si materiale dar si spirituale, avand o transparenta, asemanatoare cu cea a materiei transfigurate ce va sa fie dupa Parusie?

Cum crezi ca digerau si metabolizau Adam si Eva acea hrana atat sensibila cat si inteligibila simultan?
Sper ca nu crede cineva ca in acea ambianta de transparenta stravezie a harului, putea exista stricaciune, putrejune si descompunere, fenomene aparute in creatie doar dupa ce omul a dat-o peste cap, lipsind-o si pe ea si pe sine de har.

Raspunzand la aspectul asta, cred eu ca se poate macar intuit, ca in cazul Euharistiei, nu avem de-a face cu procese bio-chimico-fiziologice cunoscute, ci de alta natura.

Deci, Catalin, retine te rog! In aceasta discutie, nimeni dintre ortodocsi, nu contesta prezenta reala a lui Hristos in ceea ce se vede in Potir.
Ci, doar faptul ca cugetam trupeste despre ceea ce este Trup pnevmatizat.

Cu siguranta, se poate vorbi de o comuniune prin har a pruncului in pantecele mamei care se impartaseste, dar a pune la microscop taina Trupului pnevmatizat si a o analiza dupa legile de metabolizare a materiei stricacioase, mi se pare neadecvat.

Cam atat. Cu scuze pentru interventie. N-o luati decat ca un punct de vedere. Ingust desigur, fiindca cine poate cuprinde cu mintea nedezlumita, inaltimea si adancimea si largimea tainei Euharistiei?

Last edited by delia31; 11.08.2015 at 19:44:10.
Reply With Quote