Citat:
În prealabil postat de florin.oltean75
.... dogmatic prin etichetare "Taina" adica "inexplicabil"
|
Iară și iarăși am privilegiul să îmi expun balaurii cugetării, sau cum s-o fi chemînd aceasta... Mulțumesc, Florin, că mi-ai ridicat mingea la fileu!
Dogma nu este etichetare. Este invitație la deschidere și ghid și măsură, brânci la libertate, zvâc la Viață. În vreme ce etichetarea este închidere, incapsulare în formulă, ruină și borâtură a unui egofilism care s-a spânzurat pe sine și zâmbește tâmp de sub ștreang. Abandon de la a fi și de la a deveni. Cu ironie drăcească în cioc.
Dogma este iubire, smerită prin formularea în limbaj omenesc. Etichetarea? Mizerabilă și obraznică apucătură, de-a noastră, a mult-îngâmfaților și stupizilor.
Dogma, girul Vieții. Etichetarea, garanția morții.
Dogma, reflex sacralizat al comuniunii. Etichetarea, gest al respingerii, fruct al neantizării, despărțitură de topor în carnea vie a luceferilor dintr-o vară târzie...
O, Florin, cum poți oare să confunzi asemenea realități depărtate cum Cerul de pământ? Abisuri sunt, de netrecut, între asemenea gânduri și simțăminte... Sunt lumi care se exclud reciproc, fără vreo posibilitate de tocmeală. Deși convive, dealtfel... Ca să vezi!
*
O, frate, Taina nu are ca însușire centrală inexplicabilul! Dealtfel, inexplicabilul nu are vreo legătură cu Taina, cu Dumnezeirea și cu Creația Ei. Decât, poate, prin ricoșeul căzut al omului tâmpit de propria minciună confortabilă.
Fost-ai vreodată în Taină, Florin?
Cum era?
Îți mai amintești?
Poate îți va fi de folos mărturisirea mea:
Însușirea centrală a Tainei îmi pare că este disponibilitatea. Cel care trăiește în Taină se simte neîngrădit și participativ. Are simțământul că este și că este și că este. Și-n lărgime și-n înălțimeși-n timp.
Totodată el cunoaște că această libertate absolută îi este oferită, pentru a se bucura de ea. Pur și simplu, ca fapt de neinterpretat în timpul cât este trăit. (Avem vreme de interpretare abia apoi. Deocamdată doar suntem.)
Taina, așa cum o cunosc eu, de nu mă înșel foarte tare, este totodată cuprindere și nimicnicie. Cuprind deodată tot ce pot cuprinde și în același timp îmi dau seama, ori mi se dă să cunosc, că abia de acum urmează să descopăr, să zăresc, să presimt...
Taina e situare concomitent în apogeul cunoașterii și în abia-începutul acesteia.
Taina fructifică și totdată abia zămislește.
În Taină sunt suspendat între deja și nu încă.
*
Taina adună pe om, cu pace. Simultan îl deschide spre necuprinsul încă și mai mare. Când ai pătruns în Taină rodești și înmugurești, deopotrivă.
*
Taina nu este un sfârșit al cunoașterii. Nici un început. Ea este un moment dintr-un continuum pe care noi, doar din pricina lepădărilor de Dumnezeu, îl mai putem percepe ca salt care ne bulversează ordinea precară și rigidă.
Taina nu se opune cunoașterii. Ci, prin însăși natura Ei este cunoaștere, ființare deplină (întru deplinătate).
Cunosc, și, dacă ating în elanul meu străjuit de dor (dorul de Dumnezeu) vreun liman, atunci mă simt și împlinit și neînceput. Alte și alte zări mă cheamă!
A trăi Taina înseamnă a încheia un travaliu în timp ce te lași cuprins de un altul, care te înspăimântă fericit prin presimțirea că va fi nesfârșit și tandru.
Taina e cuprindere și deschidere. Fericită întâlnire în/pentru sufletul atât de disponibil să o găzduiască, lăsîndu-se învăluit, ori cuprins!