Citat:
În prealabil postat de sophia
Of Doamne!
Nu cadourile sunt importante, ci sa fii alturi de oameni la momente mai vesele sau mai triste.
Da, se poate duce la cununie si chiar la masa, dar sa manance lucruri mai de post eventual si fara dans. Dar aici ajungem iar la discutia de pe alt fir und sunt criticati musulmanii cu postul lor, fara a se vedea ce facem noi ortodocsii...
Trebuie sa stricam mereu rostul si sa ne izolam si etc.
Nu mai zic nimic. Daca lipseste unitatea si regula la toti...
Si este zi de post pe 29 august, desi e sambata...Nu se mai intelege nimic.
Sa ma ierte Dumnezeu.
Revin la ideea cu intrebatul preotului, ca nu se stie.
Iar maghiarii nu sunt catolici?
Acum eu am fost foarte surprinsa ca la noi in biserica a fost azi o nunta dupa slujba.
Si sarbatoarea de azi este una trista. Si s-a oficiat totusi cununie.
Ei au noroc ca nu este zi de post in calendar.
|
Doamna a precizat ca este o "obligatie".
Ce inseamna asta? Nu inseamna ca este cineva apropiat,din familie,sau prieteni la catarama ,unde nu exista scuze.
Daca sunt doar cunostiinte prezenta nu conteaza atat cat conteaza lipsa de profit,cadourile si banii.
Nuntile nu se fac fara profit;oamenii platesc restaurante/locatii,menu-uri,ospatari ,toate astea ca prietenii si familia sa se imbete bine pe socoteala lor,de drag ca s-au casatorit?
De aceea este bine sa trimiti cadou sau bani daca nu te duci,si chiar mai bine sa trimiti raspuns la invitatie,sa nu plateasca 1 loc in plus pt tine,daca nu te prezinti. Chestie de caracter si de maniere.
Ce inseamna asta sa te duci in zi de post la nunta si sa atragi toata atentia asupra ta printr-un stil cu totul opus fata de tonul locului?
Ce o sa faci?O sa mananci paine goala pe tot timpul mesei,in timp ce la masa se aduc pe rand,aperitive,friptura,peste,salmale,tort si prajituri?
Si o sa inchini mirilor cu un pahar de apa chioara?
Zicand ce? Hai noroc si casa de piatra cu apa chiara,imi pare rau ca la noi,la ortodocsi este post astazi,dar am venit totusi sa te sustin...si sa par ridicola alaturi de toti acestia care petrec,danseaza,mananca friptura si beau sampanie!
Este foarte important sa te sustin,nu puteam sa lipsesc si sa nu arat tuturor ca am venit sa fac"opinie separata"si atrag atentia a 200 de persoane asupra mea ca astazi este zi de post!
Si toata lumea va vorbi inca 3 ani dupa aceasta nunta despre ciudatii care au venit,au mancat paine goala cu apa si au stat pe scaune tristi,desi venisera la o nunta,nu la o inmormantare....
Gresit,daca este zi de post,este post si de atitudine nu numai de mancare si bautura.Asta exclude starea de petrecere-care este o stare laxa,cu muzica,dans,glume(nimic gresit dar nu in post).
Nu stiu,tot vb adeoseori despre tristetea din religia noastra;eu nu inteleg,nu o vad atat de prezenta incat sa ma plang de ea.Este si tristete dar este si bucurie cat incape,trebuie sa ne adaptam evenimentelor.
Tristetea este ceruta uneori de imprejurari importante-ca aici,in ziua taierii capului unui om sfant care (repet)a fost tratat pe nedrept cu o moarte violenta.