Citat:
În prealabil postat de catalin2
Eu am spus ca bebelusii nu sunt ca oamenii maturi, nu au discernamant. Nu ca ar fi in stare de inconstienta. Raspunsul la intrebare pusa de tine e in concordanta cu ce afirm eu. Pruncii nu pot fi inconstienti pentru ca nu pot inghiti, si astfel nu se impartasesc, de fapt.
|
Dacă tot te "ostenești" să mă citezi, comentează ce-am spus eu nu ideile din mintea ta. Povățuirea către preoți se referă la toate Tainele, nu doar la împărtășanie. Chiar dacă bebelușii nu au discernământ ca oamenii maturi, viața lor duhovnicească este vie și complexă.
Despre accesul pruncilor la lumea nevăzută (adulților) iată ce scrie Cuviosul Paisie Aghioritul:
– Părinte, am observat că pruncii zâmbesc în timpul Sfintei Liturghii.
– Asta nu o fac numai în timpul Sfintei Liturghii. Pruncii sunt într-o permanentă legatură cu Dumnezeu, deoarece nu au griji. Ce a spus Hristos despre ei? „Îngerii lor în ceruri pururea văd fața Tatălui Meu, Care este în ceruri”‘. Copiii mici au comuniune cu Dumnezeu și cu îngerul lor păzitor, care este mereu lânga ei. În somnul lor uneori râd, alteori plâng, pentru ca văd diferite lucruri. Deseori îl vad pe îngerul lor pazitor, care îi mângâie, îi prinde de mânuțe, iar aceștia râd, alteori văd pe diavolul sub diferite chipuri urâte și plâng.
– Dar de ce se apropie diavolul de prunci?
– Aceasta îi ajută să caute protecția mamei. Căci de nu ar exista această frică, pruncii nu ar simți nevoia să alerge în brațele mamei lor. Pe toate le îngăduie Dumnezeu pentru binele nostru.
– Cele pe care copiii le văd atunci când sunt mici, le mai țin minte când cresc mari?
– Nu, le uită. Daca ar ține minte copilul de câte ori l-a văzut pe îngerul său păzitor, ar cădea în mândrie. De aceea, le uită atunci când crește mare. Dumnezeu în toate lucrează cu înțelepciune.
– Pruncii văd aceste lucruri după botez sau înainte?
– Desigur că după botez.
(fragment din Cuviosul Paisie Aghioritul - Viața de familie)
În același duh vorbesc despre receptivitatea duhovnicească a pruncilor mulți Părinți din Biserica primele șase secole (cel puțin).
Numai tu, neoprotestanții și ateii credeți despre ei că ar fi niște legume microhumanoide.