View Single Post
Vechi 23.08.2015, 20:06:43
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Vino în chilie, să o binecuvântezi pentru mine!, m-a chemat gheronda.
Eu, să binecuvântez chilia celui binecuvântat, m-am gândit! Necurățitul să sfințească pe cel curat!
Am intrat în chilie încet, cu mare grijă. În chilia unui pustnic intri cu teamă, ca într-un loc de taină. Era murdar, neîngrijit. Dar acestea sunt lucruri fără importanță pentru „atletul lui Hristos”. Cum să găsești timp pentru un astfel de lucru? Mi-a adus apă și puțin rahat, semne ale dragostei lui. Într-adevăr, în pustia aceea înțelegi dragostea curată și sinceră. Întreaga inimă a monahului se regăsește pe tava aceea mică cu puțină apă și dulceață! El îți dăruiește totul.
‒ Ai venit din lume?
‒ Da.
‒ Cum e acolo?
Aceasta e întrebarea obișnuită pe care o auzi la Athos. De această dată, totuși, este de mare importanță. Asta pentru că cel ce a întrebat a lăsat lumea ce se îndreaptă spre distrugere, acum cincizeci de ani, și nu s-a mai întors. Deci, pustnicul știe foarte bine ce înseamnă „lumea”. Este zidirea lui Dumnezeu, dar în același timp devine înșelătoria celui rău. Nu l-a înșelat diavolul pe Adam folosind lucrarea mâinilor Lui? Câți dintre noi nu pățesc la fel?
‒ Lumea, gheronda, s-a îndepărtat de Dumnezeu. Nu-și mai amintește de El, nici nu mai trăiește după poruncile Lui. Bisericile sunt goale, în schimb toate locurile diavolului sunt pline. Oamenii și-au părăsit duhovnicii și au umplut spitalele de boli mintale. Slujbele (serviciile) lor le aduc numai neliniște și toate grijile lor sunt lumești. Azi avem alegeri, mâine guvernul cade, poimâine mitinguri. Citesc doar ziare și sunt indiferenți față de Scriptură. Ore întregi urmăresc filme inspirate de diavol, care îi adorm, și nu învață din Viețile Sfinților...
‒ O, lumea aceasta nefericită, a răspuns pustnicul. E condusă de către diavol. Zilnic aduce lucruri și întâmplări ca să alunge amintirea lui Hristos din mintea oamenilor. Îi face să nu se mai uite la ei înșiși și să nu le mai pese de necurăția lor lăuntrică. Îi face mai interesați de alții de cât de ei înșiși. Aceasta este fuga de la Dumnezeu și teama despre care ai vorbit mai devreme. Adam a păcătuit, s-a ascuns, a fugit de la Dumnezeu și apoi au urmat toate suferințele. Același lucru îl fac și oamenii. Mă rog fierbinte pentru mântuirea întregii lumi. „Doamne Iisuse Hristoase, ai milă de mine și de lumea Ta”. Toată noaptea mă rog ca Dumnezeu să-Și arate mila Sa către lume. Aceasta este menirea noastră în aceste vremuri tulburi. Sorții cad asupra noastră să devenim mucenici.

(Mitropolitul Ierothei Vlahos, O noapte în pustia Sfântului Munte Convorbire cu un pustnic despre Rugăciunea lui Iisus, traducere de Călin Cosma, Maxim Monahul și Radu Hagiu, Editura Predania, București, 2011, pp. 44-45)