View Single Post
Vechi 24.08.2015, 17:23:15
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de gabero Vezi mesajul
Va salut oameni buni.
Imi cer scuze daca am gresit topicul.
Sunt foarte suparat, tulburat.
Eu pur si simplu ma simt tare nefericit nu mai vad nimic la orizont si nu-mi gasesc pacea si linistea.
Trec printr-o perioada grea, o despartire, o lipsa care mi-a marcat existenta.
Si ma simt tot mai rau si singur, nu am pe nimeni apropiat.
Cand vine weekendul devin foarte deprimat si coplesit de tot felul de ganduri...
Eu nu stiu ce sa fac, unde sa-mi caut linistea si pacea ? Imi doresc pe cineva in viata mea.
Fratele Gabero s-a retras dintre noi. A ales așa, din motive cunoscute doar de el însuși. Eu m-aș bucura să îi fie cu folos retragerea și să își găsească liniștea, pacea, așa cum mult își dorea. Cu toții ne dorim același lucru, dealtfel!
Sunt mai multe teme întrețesute simultan în postarea de mai sus. Gabero le-a expus așa cum i-au venit, cum a simțit nevoia și cum s-a priceput.
Unul din rolurile consilierului, când construiește o relație terapeutică cu o persoană care solicită ajutor, este tocmai acesta: să ajute la clarificarea situației de viață, să contribuie la construirea, de către client, a unei liste de priorități, să susțină elaborarea unei ierarhii a neajunsurilor, să sprijine formularea în cuvinte a tensiunii lăuntrice, apoi să modereze puțin neliniștea și să mângâie acolo unde s-a cam așezat durerea. Toate acestea prin cuvinte, prin ascultare, prin expresiile mimicii și ale corpului, așa încât omul aflat la necaz să se simtă acceptat, ascultat, înțeles - înainte de toate.
Aceasta înseamnă, implicit, contact interpersonal - față către față. Pentru a construi o relație de suport cu efect cert e musai nevoie de acest contact interpersonal. Ca urmare, o îndreptare a situației prin discuții pe net are, din start, șanse mici de reușită. Bine ar fi ca Gabero să intre în relații concrete cu un psihoterapeut și, desigur, cu un duhovnic.
A căpăta un sens nu este o acțiune solitară, deși simțământul sensului sau al lipsei de sens e resimțit subiectiv, personal.
A dobândi un sens este rodul unei integrări în relații interpersonale și în configurații omenești mai largi chiar de atât... Cu cât ne închidem mai mult între pereții casei noastre sufletești, cu atât ne depărtăm de sens și, invers, cu cât ne deschidem pentru a ne găsi un loc între oameni și înaintea lui Dumnezeu, cu atât căpătăm și resimțim mai deplin sensul...
E important să folosim unealta cuvintelor, pentru aceasta. Putem începe cu slovele unei rugăciuni, de pildă...
Reply With Quote