Citat:
În prealabil postat de GMihai
Și. Pelerinule, un copil evreu care se îndreaptă împreună cu părinții (sau după ei) spre camera de gazare de la Birkenau, ar putea să-și însușească și el credința ta, exprimată în citatele de mai sus ?
Sau, să zicem, un tată care și-a văzut copilul încă nenăscut, spintecat cu baioneta și extras afară din pântecele mamei (sunt relatări în acest sens din Yugoslavia anilor 40);
E foarte frumos să credem că, în final, tot ce se întâmplă se întâmplă cu un scop final, mântuitor pentru toți oamenii, așa cum spui tu că crezi, dar, până una alta, există oameni care trec prin astfel de situați și rămân marcați pe viață, cu sechele psihice, cu valorile iremediabil distruse, cu umanitatea alterată.
Trecând peste cele de mai sus, îți mulțumesc pentru intențiile bune. Nu te grăbi să îmi răspunzi, meditează o vreme la cele pe care le-am scris.
|
Uite, ceva, tot de meditat o vreme, in paralel, pentru a avea o perspectiva obiectiva.
În Vinerea Patimilor, 1714, Constantin Brancoveanu si fiii sai au fost ridicați de turci și întemnițați sub zidurile cetății Edicule, in Constantinopol.
A urmat o judecată turcească. Vodă și cu feciorii săi au fost, timp de trei luni, bătuți, strînși în cătușe de fier, tăiați pe trup și pe cap, arși cu cleștele înroșit. În cele din urmă, li s-a hotărît moartea.
Numai în cămăși, istoviți de suferințe și dureri, legați cu lanțuri grele din fier, cu capetele descoperite și desculți, mărturisitorii întru Hristos călcau încet, cu nădejdea apropiatei biruințe duhovnicești și a vieții celei veșnice. Au fost aduși în fața sultanului Ahmed și a trimișilor străini pe lîngă Înalta Poartă.
Ahmed a spus: „Ghiaur Brâncovene, ești osîndit la moarte cu toți feciorii tăi, dar te iert dacă spui și unde este cealaltă avere și dacă te lași de legea ta și treci la cea turcească!”.
Brâncoveanu a răspuns însă fără să stea pe gînduri: „Averea toată cîtă am avut tu mi-ai luat-o și alta nu am. Iar de legea creștină nu mă las, căci în ea m-am născut și am trăit, și în ea vreau să mor!”.
După ce spuse acestea, s-a întors către băieții lui:
„Fiilor, fiți bărbați! Am pierdut tot ce aveam pe astă lume. Nu ne-au mai rămas decît sufletele. Să nu le pierdem și pe ele, ci să le ducem curate înaintea feței Mîntuitorului nostru Iisus Hristos. Să spălăm păcatele noastre cu sîngele nostru!”.
Sultanul turbă de furie auzindu-l vorbind așa. Porunci mai întîi să fie tăiați copiii domnitorului, iar tatăl să stea și să privească măcelul. Călăul reteză capul lui Constantin, fiul cel mare, apoi tăie capetele lui Ștefan și Radu. Cînd veni rîndul lui Matei, băiatul cel mai mic, acesta începu să plîngă. Însă tatăl lui îi porunci cu blîndețe să tacă și să-i urmeze pe frații săi. Copilul înțelese. Își șterse lacrimile, suspină adînc, apoi își puse cuminte gîtul pe butuc. Apoi îi veni rîndul și domnitorului, care bătu o cruce mare, evlavios, și spuse: „Doamne, fie voia Ta!”. Sabia tăie fără milă.
Situatii similare cu cea expusa de tine, atitudini radical diferite. Ce anume face ca unii sa innebuneasca de durere, sa ramana marcati iremediabil cu sechele psihice, in timp ce ceilalti vad altceva dincolo de suferinta si hotarul mortii?
Acelasi tip de suferinta, pentru unii e spre moarte, iar pentru altii e spre viata.
Asa ca, think again, nu suferinta si nici Dumnezeu care o ingaduie ar fi de blamat.
...o fi sadism, ...o fi masochism, ...o fi alta forma de boala mentala?!
Cred ca e "boala" aceea de care zice Ap. Pavel: "cuvantul Crucii pentru cei ce pier e nebunie, iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu".
Citat:
În prealabil postat de GMihai
P.S. Exista, intr-adevar, un curent de gandire care nu pune semnul egalitatii intre suferinta si rau. Se numeste masochism. Atunci cand se refera la propria suferinta. Dar cand se refera la suferinta altora ? "Copilul meu a ars de viu. Multumescu-ti Tie, Doamne !" - o fi masochism, o fi sadism, o fi alta forma de boala mentala ?!
|
Stiu si eu un Tata al Carui Fiu a murit in chinuri groaznice, rastignit pe Cruce.
"Caci asa de mult a iubit Dumnezeu lumea, incat a dat pe singurul Sau Fiu sa moara pentru ea".
...o fi sadism, o fi masochism, o fi poate iubire nebuna?