Ierodiacon Gamaliel Sima - Sfânta Taină a căsătoriei
Eu sunt căsătorită. Vă rog să-mi explicați mai bine cum trebuie să mă supun sau să-l ascult pe soțul meu.
Din firea noastră păcătoasă, nimănui nu-i place ideea de supunere. În mentalitatea noastră, astăzi înțelegem că a te supune înseamnă a te înjosi, a te umili, a te reduce la inferioritate, a pierde din valoare. Pentru firea noastră noi vrem să fim independenți, adică nimeni să nu fie deasupra noastră, ci noi să ne fim stăpâni și, dacă se poate, noi să stăpânim peste alții și să-i dominăm și să-i manipulăm pe alții. Așa-i? Observați că am subliniat din firea noastră și pentru firea noastră. Aceasta caracterizează pe omul păcătos, el trăiește numai pentru sine. Ei bine, aici, în domeniul acesta, se întâmplă cea mai profundă și mai radicală schimbare, când cineva se întâlnește cu Mântuitorul și ajunge să înțeleagă cine este Iisus și ce a făcut pentru el. Când înțelegi că Iisus ți S-a supus ție, adică S-a așezat în locul tău, S-a încărcat cu păcatele tale și a murit în locul tău, reacția ta este să te dăruiești Lui, așa cum El ți S-a dăruit ție. Așa zice și Sfântul Apostol Pavel: „Iisus Hristos a murit pentru toți, ca cei ce viază să nu mai vieze loruși, ci Aceluia care pentru ei, a murit și a înviat” (II Corinteni 5, 15). Și mai zice: „Dacă este cineva în Hristos este făptură nouă” (II Corinteni 5, 17).
Când cineva se unește cu Hristos, el a înviat și este o nouă creație. Diferența este că înainte trăia pentru sine, iar acum se bucură în adâncul său pentru altul, pentru Iisus. Lucrul esențial pentru mine este faptul acesta: am răspuns la moartea Domnului pentru mine, supunându-mă Lui, dăruindu-mă Lui.
Acum, dacă eu m-am supus lui Iisus și, prin El, m-am supus lui Dumnezeu, de acum nu mă mai iau după ce îmi dictează firea mea păcătoasă sau instinctul meu, ci încep să-l întreb pe Dumnezeu cum vrea El să fiu și unde mă vrea El să stau, și El îți va spune că trebuie să te dăruiești soțului tău și să fii supusă soțului tău. Supunerea ta față de soțul tău este, în primul rând, o problemă între tine și Dumnezeu. Dumnezeu este Cel ce-ți fixează locul sub autoritatea soțului tău și tu accepți acest loc de supunere față de soțul tău, în primul rând pentru că acesta este aranjamentul lui Dumnezeu, este ordinea gândită de Dumnezeu. De vreme ce tu ești o creație nouă, o ființă care trăiește pentru Dumnezeu, tu accepți locul pe care ți l-a fixat El în ierarhia cosmică și acest loc este sub autoritatea soțului tău.
În al doilea rând, supunerea ta față de soțul tău este o problemă de dragoste. Când iubești cu adevărat, te dăruiești celui pe care îl iubești și dăruirea de sine înseamnă și ascultare, supunere și subordonare.
Ați auzit că această supunere înseamnă să te uiți mai întâi la interesele celuilalt și să-l vezi pe celălalt mai sus ca tine. Acest lucru nu este ușor dacă nu iubești dar, dacă iubești, tocmai aceasta faci, te uiți pe tine și trăiești pentru cel pe care îl iubești.