View Single Post
Vechi 11.09.2015, 23:59:52
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Minunea reînnoirii aluatului la Praznicul Înălțării Cinstitei Cruci la Mănăstirea Dionisiu

Aceasta este o minune care se săvârșește în fiecare an, de veacuri, dar pe care puțini o cunosc.

În timpul sărbătoririi Înălțării Cinstitei Cruci, după doxologie, preotul ține în mâini Cinstita Cruce și iese prin ușa diaconească de miază-noapte, în urma paracliserilor care poartă lumânări aprinse.
În anul 1959, la Mănăstirea Dionisiu din Sfantul Munte, după ce s-a rostit prima ectenie a slujbei tradiționale a Înălțării Cinstitei Cruci, care se săvârșește în mijlocul bisericii, când preotul se îndrepta spre partea cealaltă a analogului ca să rostească ectenia a doua, s-a apropiat de el brutarul mănăstirii, părintele Arsenie, ținând în mână un vas cu puțin aluat făcut din făină și apă, pe care l-a pus sub discul cu Cinstita Cruce.
Văzând aceasta, unul din bătrânii cu care stăteam la strana dreaptă, s-a supărat și mi-a spus cu glas șoptit:
– Părinte Lazăre, ce face nerodul acela? De ce încurcă slujba?
– A uitat să pună aluatul la vremea potrivită și de aceea se silește acum să-l pună sub Cinstita Cruce. Trebuia să-l pună din timp, fără să deranjeze, dar și acum harul Cinstitei Cruci va lucra ca aluatul să devină maia (drojdie) nouă.
Aceasta este o minune care se săvârșește în fiecare an, de veacuri, dar pe care puțini o cunosc.
Aflând acestea, bătrânul care îl disprețuise pe părintele Arsenie, a rămas uimit și se minuna de lucrarea Cinstitei Cruci. Apoi i-au mai povestit despre această minune și alți monahi și mai ales prescurarul mănăstirii, monahul Sofronie, care i-a mărturisit că, atunci, când pentru prima dată a pus aluatul sub Cinstita Cruce, a fost cuprins de multă neîncredere si s-a îndoit că va crește și se va face maia nouă.
„Însă, – o, străină minune! – părintele meu, i-a spus acela, spre deplina mea încredințare, în aceeași zi, după ce s-a terminat Dumnezeiasca Liturghie, am mers la prescurărie, unde pusesem aluatul, și descoperind cu multă neîncredere și îndoială vasul, am văzut că este plin și se revărsa și în afară. Atunci m-am minunat, mi-am făcut semnul crucii și am slăvit pe Domnul, Căruia I-am cerut iertare pentru necredința mea de mai înainte.
Iar aceasta s-a făcut în mod deosebit pentru necredința mea, deoarece, așa cum mi-au spus monahii care știau ce se întâmplă de obicei, în prima zi crește numai foarte puțin. Apoi o frământă cu altă făină, iar a doua zi crește atât de mult, încât se revarsă din vas.”
Am amintit această minune, deși multora le este cunoscută, pentru că dintotdeauna au existat oameni ca Toma necredinciosul, dar și pentru a afla despre ea și generațiile viitoare, a căror credință numai Dumnezeu știe cât de fierbinte va fi.

(Monahul Lazăr Dionisiatul, Povestiri Dionisiate, traducere de ieroschim. Ștefan Nuțescu, Editura Evanghelismos, București, 2012, pp. 168-169)