Subiect: Postul negru
View Single Post
Vechi 14.09.2015, 08:15:29
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Copacel Vezi mesajul
Adjunare vine din latină, post e un cuvînt slav. Ambele presupun o formă de abținere.

Postul total de o zi e mult mai ușor decît orice formă de a posti sau ajuna și decît orice dietă. Indiferent că alegi varianta cu apă, cu sucuri sau cu fructe crude (ca forme mai severe), toate astea presupun prezența foamei și uneori a setei pe parcurs. La postul uscat, biblic, nici foame nu-ți e, nici sete.

Evident că nu te apuci de post negru după ce mănînci și nu te hidratezi suficient, ca să nu ai o zi proastă cu finalizare eventual pe la urgențe...

Păcat că în unele calendare nu figurează post negru în anumite zile de peste an. O fi considerat pe alocuri ca prea greu pentru mireni? Sau învechit?

Mă întreb de ce trebuie obligatoriu, conform Pr. Ioan, să începi și să termini postul uscat la anumite ore. Spre exemplu, dacă închei la miezul nopții trebuie mai întîi să bei apă. Atunci sînt șanse mari să reapară foamea. Dacă și mănînci (nu ai voie prea mult), o să urmeze o noapte destul de dificilă din cauza foamei. Părerea mea e că ideal ar fi de terminat dimineața, mai întîi cu apă, apoi încetișor cu mîncare.

În cazul sesiunilor de mai multe zile, nu e indicat pentru nimeni să treacă de 10-12 zile mai ales dacă nu are experiență și e fără supraveghere. Vorba unui ierarh la o predică în direct pe Trinitas, cîndva oamenii erau puternici și puteau rezista 40 de zile, pe cînd astăzi... Astăzi recordul mondial recunoscut e de 18 zile concecutive, dar sigur mai sînt prin India, Japonia, poate Rusia oameni care trec de limita omologată.

Dacă postul cu apă se practică astăzi și există clinici cu experți care te monitorizează, pe postul biblic (uscat, total) nu știu dacă-s 10 oameni acum în lume care știu să supravegheze o sesiune prelungită. Pe cît de puternic este efectul asupra organismului pe plan fizic și mental, spiritual, pe atît de periculos e să depășești 5 zile consecutive fără să te fi ducumentat temeinic pe subiect. Semnalele pentru a te opri sînt cu totul altele decît la postul cu apă și dacă n-o faci la timp poate fi de la foarte grav spre tragic.

Deci bine ar fi să ținem din cînd în cînd cîte 1 - 1,5 zile de post total cu binecuvîntare și sfaturi de la duhovnic dacă are experiență și cu ceva pregătire dinainte. Trebuie să știi cum să începi, cînd și cum să închei. Altfel nici să nu vă apucați de post negru uscat de mai multe zile (cum ar fi cel dinaintea de Paști).

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote