Citat:
În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus
Punem pariu că 90% dintre ortodocsi nu sesizează diferenta între cinstirea icoanelor si închinarea la icoane? Ca să nu mai amintim că a te târî în genunchi, a săruta cu evlavie, a face cruce, a aprinde candelă Èi a tămâia icoana, numai a âcinstireâ nu arată. E închinare în toată regula!
|
Lui Dumnezeu, desigur, lui Dumnezeu! Care Se arată și lucrează în sfinții Lui.
Nu știu de ce faceți așa o ruptură și o prăpastie între Dumnezeu și omul lui Dumnezeu. Sau între obiectele sfințite și Cel Sfințitor. Noi le vedem în legătură, ca să spun simplu, fără pretenții.
Oare frăția voastră nu se gândește că Harul este întrepătruns cu sufletul (ființa) în care lucrează? Ori cu obiectul asupra căruia Se așază? Cum concepeți relația creației cu Ziditorul? O alăturare mecanică, obiectualistă?.....
Așa cum nu putem despărți, decât prin lama rece a unui exercițiu analitic, sufletul de corp (acestea două fiind îngemănate organic în om, deși natura lor e radical diferită), așa nu putem despărți (decât dacă ținem morțiș) Harul de zidirea pe care o modelează neîncetat.
Că nu putem spune explicit cum se face legătura aceasta, că nu putem explica, e una. Dar să negăm faptul acesta evident pe care ni-l dezvăluie ochii credinței și suspinul inimii, e deja altceva.
Sfântul și icoana lui ne sunt trepte vii în drumul sufletului spre Dumnezeu ori, poate, sunt (iertați-mi metaforele neputincioase) ca un cordon ombilical cu Maica noastră din Ceruri, Biserica (Maică din care fac parte, ca un fel de "organe" ale Ei, și sfinții la care ne închinăm).
Harul din sfânt și din icoană ne poartă mintea și inima în atmosfera Împărăției - reculegere, căință, nădejde, simțământul păcătoșeniei și nimicniciei proprii, uimire, cutremur, bucurie ...... și alte minunate daruri lăsate nouă prin toate cele ale Bisericii lui Hristos.
Poate că și dvs. aveți astfel de trăiri și experiați asemenea stări și daruri. Dvs. o faceți fără bogăția la care noi ne alipim. Poate că, în definitiv, v-ați obișnuit cu sărăcia, într-un fel curios de asceză. Ei da, noi ne bucurăm, mărturisesc, de un anumit soi de voluptate! Unul foarte aparte.