Pot să înțeleg și să accept rugăciunea către Dumnezeu în care se face referire la Cruce.
“Mântuiește, Doamne, poporul Tău, și binecuvântează moștenirea Ta, biruință binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește, și cu Crucea Ta păzește pre poporul Tău.” (Troparul Sfintei Cruci)
Dar poate mă lămurește cineva cum e posibil să compui așa ceva:
Citat:
O, de trei ori fericita si preacinstita Cruce, tie ne inchinam credinciosii si te marim, veselindu-ne de dumnezeiasca ta inaltare. Ca o pavaza si arma nebiruita, ocroteste si acopera cu darul tau pe cei ce canta : Bucura-te, cinstita Cruce, pazitoare a crestinilor !
|
Citat:
Ma inchinam Crucii Tale, Hristoase si zic catre dansa: "Slava ei pentru dragostea Ta."
Bucura-te preacinstita Cruce a lui Hristos, ca prin tine sa mantuit lumea, ridicand asupra ta pe Iisus tintuit. Bucura-te, pom preamarit, pentru ca Tu ai tinut rodul vietii ce nea mantuit din moartea pacatului.
Bucura-te toiagul cel tare ce ai sfaramat usile iadului. Bucura-te cheia imparateasca ce ai deschis usa raiului.
|
Citat:
Bucura-te, preacinstita si de viata facatoarea Crucea Domnului, care alungi pe diavoli cu puterea Celui ce S-a rastignit pe tine, a Domnului nostru Iisus Hristos, si S-a pogorat la iad si a calcat puterea diavolului si te-a daruit noua pe Tine, cinstita Crucea Sa, spre alungarea a tot pizmasului. O, preacinstita si de viata facatoare Crucea Domnului, ajuta-mi cu Sfanta Doamna Fecioara, Nascatoare de Dumnezeu, si cu toti sfintii in veci.
|
Citat:
Sfanta Cruce a lui Iisus Hristos, indeparteaza de la mine orice primejdie orice arma taietoare!
Sfanta Cruce a lui Iisus Hristos, revarsa asupra mea tot binele.
Sfanta Cruce a lui Iisus Hristos fa sa ajungem pe calea mantuirii.
Sfanta Cruce a lui Iisus Hristos, departeaza de la mine atingerea mortii!
Sfanta Cruce a lui Iisus Hristos fii intreaga mea nadejde
Sfanta Cruce a lui Iisus Hristos, fa ca duhul rau sa fuga de la mine in vecii vecilor. Amin!
|
Citat:
Bucură-te, lemn binecuvântat cu care s-a șters ocara lemnului neascultării lui Adam și prin care lumii a înflorit binecuvântare spre chemarea tuturor în livezile cele tainice ale Raiului.
[...]
Bucură-te, înfrânarea cea dorită a pustnicilor și desfătarea fecioarelor, corabia mântuirii monahilor și scutul apărării drepților, păzește-ne pe toți de toată răutatea vrăjmașilor noștri nevăzuți și ne povățuiește prin patima Celui răstignit spre a răbda și noi toate încercările vieții cu nădejdea ajungerii întru bucuria cea nesfârșită a lui Hristos. Amin.
|
Ce este Crucea pentru ortodocși pînă la urmă, o făptură inteligibilă? O ființă angelică? Cum adică să i ne închinăm? Da, cinstim icoanele, obiectele sfinte inclusiv Crucea prin care Dumnezeu își revarsă puterea anti-demonică și prin care dobîndim poate har de Sus. Dar compozițiile de mai sus sînt, scuze, vecine cu erezia.