Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
O obiectie asemanatoare aducea si catalin2, acum vreo trei ani, pe topicul "Exaltatio Sanctae Crucis". Si el se straduia sa arate cat de eretica este Biserica.
Explicatia trebuie mereu cautata la Sfintii Parinti: inchinarea la Sfanta Cruce inseamna adorarea lui Cristos. Potrivit Sfintei Traditii, El a sarutat Crucea inainte de a o ridica pe umeri. El a sfintit Crucea cu preasfant sangele Sau.
Iar Sfintii Parinti nu au zis altceva decat au zis Sfintii Apostolii. Scris este: "Crucea pentru noi este Isus Cristos pe care Il predicam" (1 Cor 1:23)
Cititi predica aceasta a celui mai fermecator dintre Sfintii Parinti, neintrecut de niciun altul in puterea cuvantului sau, cel mai apropiat de inima mea:
http://www.ioanguradeaur.ro/category/despre-cruce/
|
Închinarea este numai către Dumnezeu. Că se folosește defectuos termenul în limbajul popular e altceva. Către creaturi ne îndreptăm cu o formă de cinstire sau de venerare. Deci închinarea la Sfinți și la Cruce este interzisă.
Deci da, foarte de acord cu cinstirea Crucii pe care a sfințit-o Însuși Hristos. Așa și trebuie înțeleasă Crucea și puterea ei, cum scrie în NT și cum tîlcuiește Sfîntul Ioan Gură de Aur. Dar nu am întîlnit în texul lui, nici în Biblie, personificarea Crucii și adresarea către ”ea” cu ”bucură-te”, ”fericită”, ”Sfîntă Cruce, depărtează..., fă..., fii întreaga mea nădejde (?!)” și ale ciudățenii trase de păr pînă la exagerare. Cum să se bucure și să fie fericită o bucată de lemn care nu e o ființă, domnule Dragomir?
Nu știu ce a scris Cătălin, nu-mi amintesc să fi citit.