View Single Post
  #20  
Vechi 15.09.2015, 12:57:00
Grand Moff Hadrianus
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Pot să înțeleg și să accept rugăciunea către Dumnezeu în care se face referire la Cruce.

“Mântuiește, Doamne, poporul Tău, și binecuvântează moștenirea Ta, biruință binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește, și cu Crucea Ta păzește pre poporul Tău.” (Troparul Sfintei Cruci)

Dar poate mă lămurește cineva cum e posibil să compui așa ceva:











Ce este Crucea pentru ortodocși pînă la urmă, o făptură inteligibilă? O ființă angelică? Cum adică să i ne închinăm? Da, cinstim icoanele, obiectele sfinte inclusiv Crucea prin care Dumnezeu își revarsă puterea anti-demonică și prin care dobîndim poate har de Sus. Dar compozițiile de mai sus sînt, scuze, vecine cu erezia.
Sau cu idolatria, mai bine zis.
Sfanta Cruce e sfintita prin chinul si moartea Celui "atarnat pe lemn" si inviat prin propriiile Sale puteri, a treia zi dupa Jertfa pe Cruce. Insa...desi sfintit, e totusi un obiect. Doar un obiect. Obiectele nu sunt animate. Asa cum un engolpion, un altar sau un omofor nu se pot bucura (ca altfel o dam in "si obiectele au viata/constiinta, la o scara infinitezimala", si alte Gaia-isme, si de aici in panteismul cel mai idolatru), asa nici Sf. Cruce nu se poate bucura sau altceva de genul. Insa, nu e mai pputin adevarat ca, fiind primul obiect care a avut contact, in sensul cel mai nemijlocit cu Sf. Jertfa a Mielului, Harul a cuprins-o, ca prima din partea inanimata a Creatiei. Dar de aici si pana la ciudatenii de genul citat de colegul nostru...e cale lunga. O fi si asta un compromis, din ratiuni strict pastorale, sau organizationale cum zic eu, compromis cu consecinte nu tocmai fericite, daca e sa privim cumularile de idei si atitudini determinate de-a lungul secolelor.

Last edited by Grand Moff Hadrianus; 15.09.2015 at 15:47:41.
Reply With Quote