View Single Post
Vechi 16.09.2015, 14:55:27
maria32's Avatar
maria32 maria32 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de adelina02 Vezi mesajul
Ei na, face probleme :)).
Un copil la 2-3 ani inca nu discerce ce e rau si ce e bun. Nu va avea initiativa proprie de a face la olita. Si nu zice nimeni sa il iei cu forta, ci se poate cu vorba buna, sub forma de joaca. De ce nu incerci sa te pui tu pe toaleta, iar el pe olita si sa ii explici ceea ce trebuie sa faca? Sau intra putin in lumea lui fantastica si pui jucariile, spunandu-i ca ele urineaza la olita si tendinta va fi sa le imite.... e o idee testata deja :). E nevoie si de putina implicare din partea parintilor...
Nu se poate merge pe principiul ,,lasa ca e mic, va intelege el". Il lasi acum, maine, poimaine si uite asa il scapi de sub control in viitor.
Poate invata daca-i explici. Pricep mult mai mult decat credem noi adultii.
Si de unde stii ca nu i-am explicat si nu m-am jucat cu el, am pus jucariile. Acum de cateva zile a inceput sa faca. Eu nu m-am plans aici ca nu face copilul meu la olita. Deocamdata nu face total, inca ii pun pampersi. Dar va invata. Insa oricum am spus, la gradi va putea merge abia in sept anul viitor. Ca face 3 ani in vara si gradinitele incep toamna.
Nu inteleg chestia cu scapatul de sub control... eu controlez copilul? Pai cine mi-a dat mie dreptul asta? Eu ca parinte am obligatia si datoria sa-l educ, sa-l indrum, sa-l ghidez, in niciun caz nu am vreun drept sa-l controlez.
Si ba da, se poate aplica cu f mare succes chiar principiul "va intelege", eu o fac zilnic si deja am rezultate f bune. De cand s-a nascut si l-am adus acasa am inceput sa-i vorbesc si sa-i explic tot si toate despre lumea inconjuratoare. Acum, la 2 ani, a inceput sa vorbeasca si zilnic ne surprinde aratandu-ne ca a priceput tot ce i-am explicat de cand avea doar cateva luni si pana acum. Dar i-am explicat, zilnic. mereu si mereu si cu rabdare. Ne urmarea cu privirea, puteai crede ca nu e atent uneori, ca nu pricepe. Ei bine pricepea, inmagazina informatia. iar acum o si aplica. Va fi la fel si cu olita. Cand va fi el pregatit sa renunte complet la pampersi va renunta. Ce zicea Alin mai sus cu copii care stau cu scutece pana pe la 5-6 ani sunt cazuri de disfunctionalitati fizice sau copii carora nu li s-a explicat probabil niciodata ca exista si alte alternative. Un copil sanatos fizic si psihic devine el singur curios sa incerce sa faca nevoile ca oamenii mari pe care-i imita in tot ce face.
Pe acelasi principiu sotul nu ma lasa sa-i pun lingurita in mana cand avea doar 6 luni sau sa-l las sa-si bage manuta in mancare ca se murdareste si nu stie el sa manance singur. Si intr-adevar nu stia. Baga lingurita si o scotea goala, o ducea la ureche in loc de gura. Dar am perseverat, i-am dat sansa sa invete. Acum stie sa manance si singur si doar cand vrea sa se simta iubit si ocrotit imi cere sa-i dau eu.

http://mamiprovocarea.wordpress.com

Last edited by maria32; 16.09.2015 at 15:00:26.
Reply With Quote