Citat:
În prealabil postat de Mirean
Citat:
În prealabil postat de ancah
Mirean, tu chiar nu cunosti raspunsul la intrebarea ta, sau vrei sa relativizezi ideea de duhovnic, dand astfel posibilitatea de a nu crede tot ce spun acestia?!?
|
Nu "relativizez", din contra. Dar multi vin si citeaza "mari duhovnici" pentru a ataca BOR. Ma gandesc, ori nu au inteles ce spun "marii duhovnici", ori unii din acestia din urma sunt, si ei, "pe picior de plecare". De altfel, multi au tendinta sa creda mai degraba "mari duhovnici", multi multi marcati de evenimente particulare, subiective, decat invatatura Bisericii.
Apoi, cine sunt "marii duhovici"? Cei care spun ce place unora sau altora sa asculte? Cei care au multime de oameni inaintea chiliilor?
Sa nu uitam, diavolul era inger inainte de cadere, asa ca ce sa mai spunem de caderea unui om, fie el si "induhovnicit"...
|
Sa nu confundam lucrurile... Unii zic ca nu stiu ce a spus par. nu-stiu-care ce se zice ca e mare duhovnic. Dar de fapt acesti oameni folosesc cuvintele lor dupa patima pe care o au. Graitor e un exemplu la o conf cu par Rafail NOica ca e un mare duhovnic. Era citat ce a vorbit despre relatiile intime dintre doi tineri si intrebat ca "daca da binecuvantarea duhovnicul atunci pot trai tinerii impreuna?" Par. Rafail a zis ca e foarte amarat dupa cum folosesc oamenii cuvintele pe care le-a dat si poate de aceea Sf Parinti vorbeau in privinta acestor probleme cu "nu e voie" si altele, ca altii interpretau dupa capul lor.
Asa ca nu duhovnicii sunt de vina ci aceia care le iau cuvintele lor si le folosesc ca sa zica ca sunt justificati sa de-a cu pietre in BOR. A aparut un tip de sectari in ortodoxia noastra. Ei nu sunt cu "Sola Scriptura" ci cu "Sola Sf. Canoane si ce au zis unii duhovnici care ar parea ca le da dreptate". Mi-a placut foarte mult de par Cleopa care niciodata nu s-a luat de sf. sinod sau de ecumenism. Ba mai mult, atunci cand a fost intrebat de inalti prelati din comitetul care se ocupa cu ecumenismul par Cleopa a spus ca in principiu e bine ce fac. Dar oare cati antiecumenisti au auzit asta? Spuneti-mi un singur "mare duhovnic" care a dat cu pietre in Sf Sinod. Unul singur cer! Dar mai degraba asa-zisii teologi se iau de ierarhii nostri... Trist ce e in tara noastra. Spunea cineva: "Un asa popor merita astfel de conducatori". SI o spun in primul rand pentru cei care se apuca sa atace ierarhii. Ce canon scrie ca putem sa criticam ierarhii si sa-i facem eretici? ca eu nu ma stiu cu canoanele. Imi zicea cineva ca nu stiu ce canon zicea ceva impotriva episcopilor eretici. Dar oameni buni eu am fost la Petru Voda iar patriarhul Daniel era pomenit la ectenii. SI acolo e staret par Iustin Parvu. Incep sa imi pun intrebari daca nu e eretic patriarhul Constantinopolului Bartolomeu I. Dar stiti de ce? Pentru ca Sf Munte Athos se gandeste sa nu-l mai pomeneasca la ectenii. dar acele intrebari vor fi justificate cand se va intampla asta nu cand apar stiri de la tot felul de cunoscatori in teologie si mari Jurnalisti.
Maica Domnului sa ne apere ca e mare nevoie!